VI Український енергетичний форум

Категорія: Новини Опубліковано: Четвер, 12 березня 2015 Автор: НТСЕУ
VI Міжнародний Український енергетичний форум

VI міжнародний Український енергетичний форум відбувся 3-5-березня під егідою теми «Диверсифікація постачання і збільшення вітчизняного видобутку з метою забезпечення енергетичної безпеки України».

Серед доповідачів, що виступили в перший день Форуму, – директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Янеш Копач, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександр Светелік.

У вступній промові Олександр Светелік, зокрема, наголосив про необхідність для України зміцнення енергетичної безпеки за рахунок диверсифікації джерел енергопостачання, розвитку власного видобування, економії енергоресурсів та використання альтернативних джерел енергії. Також заступник Міністра зазначив, що Міненерговугілля працює в напрямку модернізації підприємств енергетичної галузі, здійснює удосконалення законодавства, а також працює над впровадженням заходів з енергоефективності.

Участь у форумі взяли представники компаній Shell, Укргазвидобування, JKX Oil & Gas, Гео Альянс, Burisma, Arawak Energy, Нафтогазвидобування, Cub Energy, Serinus Energy, Cadogan Petroleum і Misen Energy; вищі посадові особи ключових урядових органів і державних енергетичних компаній, таких як Державна геологічна служба, Державна комісія по запасах корисних копалин, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, НАК «Нафтогаз України», НАК «Надра України», Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження та Міністерство фінансів України.

Посадові особи, представники бізнесу, гравці ринку, експерти та аналітики серед іншого обговорили питання диверсифікації джерел енергоносіїв, операційні умови для розвідки й видобутку енергоресурсів, правове регулювання газової сфери, режими видачі ліцензій і здійснення проектів УРП, шляхи підвищення національної енергобезпеки тощо.

Вдалося обговорити питання диверсифікації джерел енергоносіїв; операційні умови для робіт з розвідки і видобутку; режим видачі ліцензій та здійснення проектів СРП; нетрадиційного газу; сервісної індустрії в нафтовій і газовій промисловості; проекти робіт на шельфі і в глибоководній акваторії Чорного моря.

В рамках Форуму зроблено огляд подій зими, розглянуто аналіз і прогнози з урахуванням прагнення України підвищити внутрішнє виробництва енергоносіїв, диверсифікувати постачання й зміцнити власну енергобезпеку. Наголошено на необхідності створення довгострокової стратегії розвитку газової індустрії України.

Проведено дебати за круглим столом між урядом і газодобувними компаніями щодо шляхів підвищення ефективності співпраці з метою максимального збільшення внутрішнього виробництва, а також інтерактивні дебати між Національною комісією регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг та ключовими гравцями ринку, які склали частину традиційного Фокус-дня з електроенергії.