Енергоатом провів інвестиційну бізнес-гру для АЕС «Нові атомні блоки. Хто перший?»

Категорія: Новини Опубліковано: П'ятниця, 25 вересня 2015 Автор: НАЕК «Енергоатом»
НАЕК «Енергоатом»

Розвиток атомної енергетики – однин із пріоритетних для паливно-енергетичного комплексу України напрямів. Енергетичною стратегією до 2030 року у нашій державі передбачено й будівництво нових атомних генеруючих потужностей. Саме тому станції мають шукати нові майданчики та пропонувати шляхи для свого подальшого розвитку.

В рамках Дня атомної енергетики, що пройшов 23 вересня 2015 року, відбулася інвестиційна бізнес-гра «Нові атомні блоки. Хто перший?», котра мала на меті продемонструвати готовність станцій відстоювати будівництво саме на своїй території та створити здоровий дух конкуренції та креативу серед персоналу АЕС.

Мета заходу: Виявити та напрацювати найбільш привабливі перспективи розвитку атомної енергетики (будівництва нових енергоблоків АЕС) з економічної, соціальної та екологічної точок зору. Напрацювати різні сценарії будівництва нових енергоблоків на АЕС та окреслити переваги та основні загрози у реалізації проектів. Продемонструвати громадськості переваги та безальтернативну перспективу розвитку атомної енергетики в Україні.

Кожна з команд повинна була презентувати свій проект, і зробити це максимально обґрунтовано та креативно. Критеріями для оцінки була наявність стратегій по роботі з громадськістю та екологічними організаціями, детальна оцінка наявних матеріально-технічних ресурсів, передумов для побудови блоків та джерел фінансування і окупності проекту. І команди здолали це непросте завдання. Кожна з них підготувала матеріали, які максимально яскраво, зрозуміло та наочно продемонстрували, чому саме їх майданчик потребує нових блоків. Оцінювався і дискусійний блок – чи можуть презентери відповісти на питання журі, команд-суперників та залу. Звісно, не обійшлося без конкуренції – суперники ставили максимально каверзні запитання, та й зал і журі додавали драйву. Однак, всі учасники витримали це випробування якнайкраще.

Журі бізнес-гри складали очільники Енергоатому, на чолі з президентом ДП «НАЕК «Енергоатом» Ю.О. Недашковським.

Журі уважно розглянуло запропоновані проекти, оцінило їх і обрало переможця – Южно-Українську АЕС, котра набрала найбільше балів. Між рештою учасників перемогла дружба і співпраця. Адже перемога не означає, що хтось є переможеним. Історія будівництва блоків Х2-Р4, що були запущені уже в 2000-х, показала, що атомний блок будує не одна АЕС, а всі. Хтось допомагає персоналом, хтось обладнанням, хтось знаннями. З пуску Х2-Р4 минуло 11 років. І тим не менш, у підходах до будівництва нічого не змінилося. Який би майданчик після добудови двох енергоблоків ХАЕС не був обраний, будуватимуть нові блоки колективи всіх АЕС. Тому що, як писав Ернест Хемінгуей, людина, якщо вона одна, не може нічого й всі ми краплі одного дощу. Те ж і з побудовою АЕС.

Захід показав, що, попри здоровий дух конкуренції, всі чотири АЕС – одна сім’я. І її вирізняє готовність встати в будь-який момент великою і єдиною командою, і реалізовувати будь-які завдання – чи то пак диверсифікація палива або будівництво нового блоку, входження в ринок або спорудження ЦСВЯП.

Подані командами матеріали не є офіційною інформацією і були розроблені лише для участі у інвестиційній бізнес-грі.

Презентації команд ВП АЕС можна переглянути за посиланням: