Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Відкритість тендерних закупівель державними енергетичними підприємствами

Категорія: Новини Опубліковано: Понеділок, 26 жовтня 2015 Автор: Міненерговугілля

Ukrenergo

Міністр Володимир Демчишин та в.о. директора НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук під час прес-конференції, що відбулася 22 жовтня в Міненерговугілля, розповіли про забезпечення прозорості тендерних закупівель при оновленні магістральних мереж.

«Щоб підтримати мережі в належному стані, компанія використовує кошти за рахунок тарифу, кошти ЄБРР та інших міжнародних фінансових інституцій», - зазначив В. Демчишин. Міністр особливо наголосив на необхідності модернізації мереж, адже тільки в такий спосіб можна збільшити видачу потужності АЕС. Серед важливих проектів В. Демчишин назвав будівництво ЛЕП 750 кВ «Рівненська АЕС – підстанція «Київська» та будівництво ЛЕП 750 кВ «Запорізька АЕС – Каховська», які спроможні забезпечити суттєве підвищення надійності та якості електропостачання споживачів регіонів та зняти обмеження до видачі потужності АЕС.

Також Володимир Демчишин наголосив на перспективах синхронізації енергосистеми України з Об’єднаною енергосистемою країн Європейського Енергетичного Співтовариства, що потребує додаткового фінансування заходів з модернізації енергомереж та приведення її у відповідність до європейських стандартів. «Ми хочемо синхронізувати нашу енергетичну систему з європейською ENTSO-E, певні кроки вже робляться щодо синхронізації з молдавською та румунською системами. Заступник Міністра Олександр Светелік дуже активно до цього процесу залучений, і він зараз перебуває на переговорах з представниками Молдови та Румунії. Європейцям наша енергетична система цікава тим, що у нас є регулюючі потужності гідроенергетики, у нас є дуже суттєві потужності атомні, у нас є потужності гідроакумулюючих станцій. Ті всі потужності, які є, можуть бути використані тільки у випадку, якщо будуть належним чином підтримуватися мережі», - сказав В. Демчишин.

Щодо закупівлі трансформаторів Міністр зазначив, що тендери потрібно проводити максимально прозоро, та закликав представників ЗМІ приєднатися до здійснення контролю за відкритістю проведенням тендерів на закупівлю обладнання.

Всеволод Ковальчук, зазначив, що НЕК чекає об'ємна реконструкція діючого обладнання та електромереж, які відпрацювали свій ресурс і вимагають модернізації, реконструкції, а деяких випадках – заміни. Проте, вартість електроенергії за останні 5-7 років гідроелектростанцій зросла в 10 разів, атомної генерації – в 5, а тариф Укренерго зріс усього в 1,5 рази.

Також В. Ковальчук наголосив на необхідності модернізації та заміні трансформаторів. «На сьогодні приблизно з 360 агрегатів 150 відпрацювали свій ресурс», - повідомив він. «Усі нові закупівлі будуть максимально публічними; всі компанії, що відповідають мінімальним вимогам, будуть допущені до торгів. Наразі співробітниками ДП «НЕК «Укренерго» ведеться робота щодо вдосконалення тендерної документації, аби умови участі у торгах були максимально зрозумілими для кожного», - запевнив В.Ковальчук. За його словами, програма реконструкції погоджена з НКРЕКП, і до 2020- 2025 року можна замінити застарілі та неефективні агрегати.

Міненерговугілля