ЛЕП 750 кВ Рівненська АЕС – ПС «Київська»

Категорія: Новини Опубліковано: П'ятниця, 25 грудня 2015 Автор: Міненерговугілля
RAES-Kyivska

21 грудня, напередодні професійного свята Дня енергетика, введено в дію новий енергетичний об’єкт – магістральну повітряну лінію електропередачі 750 кВ «Рівненська АЕС – ПС «Київська». ЛЕП з Рівненської АЕС до «Київського кільця» живить столицю та Центральний і Північний регіон.

Участь у заході взяли Президент України Петро Порошенко, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, директор ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, представники інвесторів та ін.

Магістральна повітряна ЛЕП «РАЕС – ПС «Київська» дозволить уперше з 1986 року повноцінно забезпечити потужності для столичного регіону. Також лінія дозволить збільшити потужність для Київського енерговузла на 700МВт, виробництво яких забезпечить Рівненська АЕС.

Окрім покращення якості енергопостачання, лінія дозволить змінити баланс електрогенерації та збільшити відсоток атомної генерації - дешевого джерела електрики, потужності якої були обмежені мережами. Це в свою чергу дозволить зменшувати об'єми теплової генерації, а відтак – зменшення спалювання дефіцитного вугілля.

Будівництво лінії та додаткового трансформаторного поля на підстанції «Київська» велося протягом 4-х років. Проект фінансувався державними «НАЕК Енергоатом» та «НЕК Укренерго», а також Європейським Банком Реконструкції та Розвитку та Європейським Інвестиційним Банком. Загальна вартість проекту 400 млн. Євро. Ефективне використання міжнародних кредитів – один зі способів довести інвесторам можливість ефективно працювати в Україні.

 

Міненерговугілля