Громадські слухання проекту Плану розвитку ОЕС України

Категорія: Новини Опубліковано: П'ятниця, 22 січня 2016 Автор: НТСЕУ
План розвитку ОЕС України

20 січня 2016 року в адміністративному приміщенні ПС 750 кВ «Київська» проведено громадські слухання та обговорення проекту Плану розвитку ОЕС України на 2016 – 2025 роки.

Серед ключових ідей проекту – створення передумов для всебічної інтеграції ОЕС України до об’єднаної енергосистеми країн Європейського Енергетичного Співтовариства та подолання слабких місць в роботі енергосистеми. На це звернув увагу на початку заходу Всеволод Ковальчук, директор ДП «НЕК «Укренерго». Він подякував громадським об’єднанням, установам, організаціям, які протягом двох місяців надавали слушні пропозиції до проекту.

У виступах запрошених учасників прозвучало, що документ розроблений насамперед з урахуванням інтересів споживача. Наголошено на важливості енергетики для економіки країни та ролі ДП «НЕК «Укренерго» в координації дій щодо забезпечення країни електроенергією та впровадження програм розвитку енергосистеми і залучення інвестицій. Також промовці звернули увагу на необхідності надання статусу такому важливому документу, щоб він був обов’язковим для виконання для всіх галузей економіки, а також на важливості визначення пріоритетів та ретельному розрахунку коштів для будівництва та модернізації енергетичних об’єктів.

Від Міненерговугілля участь у заході взяли директор Департаменту стратегічного планування та європейської інтеграції М. Бно-Айріян, радник Міністра Вадим Вірченко, представники структурних підрозділів Міністерства Кирило Новиков, Гліб Стригуненко та інші. Також активну участь в обговоренні проекту взяли члени Громадської ради при Міненерговугілля на чолі із Семеном Поташником.

Під час заходу з презентацією виступив В. Зайченко, головний диспетчер – начальник оперативно-диспетчерського пункту ДП «НЕК «Укренерго».

Основні положення проекту Плану розвитку ОЕС України представив О. Болдирєв, заступник директора НТЦЕ з питань розвитку електроенергетики.

Попередні висновки Дослідження можливості паралельної роботи української та молдовської енергосистем з європейською континентальною енергосистемою ENTSO-E представив В. Салимон, начальник служби євроінтеграції ДП «НЕК «Укренерго».

Активну участь в обговоренні взяли представники генеруючих та енергопостачальних підприємств, науковці НАНУ та представники асоціацій енергетичних підприємств.

Надалі проект пройде фінальне доопрацювання з врахуванням висловлених пропозицій та буде направлений на погодження у відповідних органах і оприлюднений на сайті НЕК «Укренерго».

Проект плану розвитку ОЕС на 2016-2025 роки