Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Законопроект про ринок електроенергії

Категорія: Новини Опубліковано: Середа, 09 березня 2016 Автор: Міненерговугілля
Про ринок електроенергії

Енергетична галузь та споживачі виграють від прийняття законопроекту про ринок електроенергії. Про це заявила Ольга Буславець, директор Департаменту електроенергетичного комплексу, на засіданні правління Громадської ради при Міненерговугілля, де розглядалося питання про напрямки роботи у 2016 році вугільно-промислового, торфодобувного, електроенергетичного та нафтогазового секторів Міненерговугілля України.

Ольга Буславець поінформувала, що напередодні успішно пройшов круглий стіл під головуванням Прем’єр-міністра А.Яценюка, де західні партнери та експерти підтримали розроблений законопроект про ринок електроенергії. Також наголосила, що законопроект надасть певні переваги споживачу, зокрема дозволить самостійно обирати постачальника електроенергії, а також вибирати тарифні плани та умови постачання електричної енергії, завдяки конкуренції на постачання отримувати більш якісне обслуговування. «Законопроект буде сприяти розвитку енергетичної галузі, стимулювати надходження інвестицій в галузь, розвивати конкуренцію у всіх сегментах ринку електроенергії, створювати умови рівності для учасників ринку, а також забезпечити можливість інтеграції енергосистеми України в європейські ринки електричної енергії», – зауважила вона.

Проект Закону повністю відповідає вимогам Третього енергопакету ЄС. Для реалізації законопроекту та створення повноцінного ринку електроенергії потрібно близько 2 років з часу його прийняття, тому Міненерговугілля врахувало попередні уроки впровадження законодавства і ще до прийняття законопроекту почало готувати вторинне законодавство.

Зараз Міністерство опрацьовує питання щодо можливості відновлення експортного потенціалу. На сьогодні існує перепона по цьому напрямку – не конкурентоспроможна ціна української електроенергії на потенційних ринках.

Члени Правління Громадської ради при Міненерговугілля за результатами засідання підтримали необхідність прийняття проекту Закону про ринок електричної енергії Верховною Радою України та звернули увагу на необхідність уважного опрацювання наданих пропозицій до проекту.

Міненерговугілля