Київський регіон отримає 400 МВт додаткової потужності

Категорія: Новини Опубліковано: Четвер, 18 серпня 2016 Автор: НТСЕУ
ПС-750 кВ «Київська»

16 серпня на підстанції 750 кВ «Київська» відбулись урочисті заходи з нагоди завершення будівництва та включення під навантаження двох ПЛ 330 кВ від підстанції 750 кВ «Київська» до Київського енерговузла ﴾до лінії 330 кВ ПС «Північна» ПС «Новокиївська»﴿. У події взяли участь т.в.о. директора ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, Голова Київської обласної державної адміністрації Максим Мельничук, Заступник Голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв, Голова Макарівської районної державної адміністрації Тетяна Семенова, Народні депутати України Лев Підлісецький та Руслан Сольвар, керівництво Центральної енергосистеми, компаній підрядників, представники НТСЕУ та ЗМІ.

Реалізація проекту дозволяє додатково передавати до 400 МВт потужності в мережу Київського енерговузла, які забезпечать енергією північно західну та південну частини Києва та північ Київської області через 16 ПЛ 110 кВ від ПС «Північна» та 11 ПЛ 110 кВ від ПС «Новокиївська». У підсумку це зменшить залежність живлення споживачів Київського енерговузла від рівня генерації Київських ТЕЦ‐5 та ТЕЦ 6, які працюють на дорогому газі, суттєво підвищить надійність електропостачання споживачів Київського регіону та забезпечить стабільний розвиток західної частини м. Києва та Київської області.

Говорячи про важливість включених ЛЕП, Всеволод Ковальчук підкреслив, що обсяг додаткової потужності, яку отримає Київський енерговузол складає близько ¼ загального споживання Києва та Київської області, отже мова йде про суттєвий запас міцності та надійності електропостачання столичного регіону. Голова «Укренерго» також наголосив, що будівництво зазначених ПЛ реалізоване за власні кошти підприємства ﴾400 млн. грн.﴿ і є важливою складової реалізації низки проектів з видачі потужності Рівненської та Хмельницької АЕС до енергодефіцитних Центрального та Північного регіонів ОЕС України.

Пан Ковальчук нагадав присутнім, що будівництво включених ліній було розпочато ще у 2007 році. Однак, через те, що роками не вирішувалось питання відведення та викупу земельних ділянок у 2008 році проект був зупинений. За цей час змінилось 8 міністрів, 7 керівників «Укренерго» та не менше губернаторів області, однак, тільки в цьому році нарешті завершено відведення землі під останні опори цих двох ЛЕП. «Компанії «Укренерго» довелося подолати величезні організаційні труднощі, особливо при оформленні відведення більш ніж 400 земельних ділянок, в тому числі великої кількості приватизованих, під опори ЛЕП, які проходять територією двох районів – Макарівського та Києво-Святошинського. Цей проект є одним з найбільших об'єктів в країні, де проведено таку велику кількість викупів ділянок для суспільних потреб. Ми вдячні керівникам місцевих органів влади, агенції земельних ресурсів за спільну працю та надану допомогу при вирішенні зазначених питань» - зазначив він.

Максим Мельничук подякував енергетикам за гарний подарунок до 25-ї річниці незалежності України та відзначив, що вдосконалення енергетичної інфраструктури суттєво підвищить інвестиційну привабливість Київської області та надасть чудовий імпульс розвитку регіону.

Лев Підлісецький, вітаючи присутніх, наголосив, що реалізація цього проекту важлива для електроенергетики та економіки України та є чудовим прикладом злагодженої співпраці всіх органів влади у вирішенні значущих для розвитку держави питань ﴾у даному випадку – відведення землі для суспільних потреб﴿.

Зазначимо, що включення двох ПЛ 330 кВ від підстанції 750 кВ «Київська» до Київського енерговузла – не остання ланка у реалізації проектів видачі потужності Рівненської та Хмельницької АЕС. Так, до кінця 2016 року буде завершено будівництво заходу ПЛ 750 кВ Хмельницька АЕС Чорнобильська АЕС на ПС 750 кВ «Київська» ﴾135 км﴿, у 2017 заплановане розширення та модернізація ПС 750 кВ «Київська» з встановленням другого автотрансформатора 750/330 кВ. Триває будівництво заходів існуючої ПЛ 330 кВ Чорнобильська АЕС ‐ Північна на ВРП330 кВ ПС 750 кВ «Київська» ﴾70 км﴿ та спорудження ПС 330 кВ «Західна» у складі Київського енергокільця.