Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Понад 80 років в енергетиці

Категорія: Новини Опубліковано: П'ятниця, 11 червня 2010 Автор: НТСЕУ

Євген Іванович ЧулковЧулков Євген Іванович народився 15 жовтня 1914 року, а вже у 1929 році розпочався його трудовий шлях: п’ятнадцятирічний юнак став підмайстром електромонтера.

Працюючи й навчаючись, у 1938 році закінчив Азербайджанський політехнічний інститут за фахом інженера-теплотехніка.

З перших днів Великої Вітчизняної війни поринув у вир буремного лихоліття – був командиром танка, брав участь у бойових діях на Південно-Західному фронті. Після тяжкого поранення і тривалого лікування у госпіталі, повернувся в енергетику. І вже ніколи не зійшов з обраного шляху. Працював заступником начальника котельного цеху ДРЕС ім. Красіна, потім – заступником головного інженера Дніпродзержинської ДРЕС.

У 1954 році, закінчивши Енергетичну академію, Є.І. Чулков очолив Придніпровську ДРЕС, де вперше у світі впроваджено енергоблоки 150-300 МВт на надкритичних параметрах пару.

Після створення у 1963 р. Міністерства енергетики та електрифікації УРСР протягом 5 років обіймав посаду першого заступника Міністра і спрямував усі зусилля на розбудову енергокомплексу України.

У 1968 році, ще на етапі будівництва, став біля керма Київської ТЕЦ-5. Понад 16-річне керівництво Є.І. Чулкова позначено сміливими впровадженнями – вперше у світовій практиці тут стали до роботи потужні теплофікаційні турбогенератори 250 МВт та зведено новітні будівельні конструкції фундаментів основних корпусів електростанції.

У 1984 році Євгена Івановича призначено директором Головного навчально-курсового комбінату Київенерго і покладено відповідальність за підготовку гідної зміни висококваліфікованих фахівців.

Починаючи з 1992 року Євген Іванович є Головою Ради старійших енергетиків України – мудрим порадником та непересічним авторитетом для багатьох поколінь енергетиків.

За бойові заслуги у Великій Вітчизняній війні і значний особистий внесок у розвиток енергетики України Є.І.Чулкова відзначено державними нагородами – 12 орденами і 26 медалями, він має звання Почесного та Заслуженого енергетика України, СРСР, СНД. Професіоналізм, чуйне й уважне ставлення до людей, активна життєва позиція надали Євгенію Івановичу Чулкову відчути глибоку повагу і любов у широких колах енергетиків України та інших країн.