Енергомашинобудування України. Сучасний стан та перспективи розвитку

Категорія: Новини Опубліковано: П'ятниця, 28 квітня 2017 Автор: ВЕА
МЕТА Conference: modern energy technologies applied

25 квітня 2017 у Харкові відбулася I Міжнародна енергетична конференція «Енергомашинобудування України. Сучасний стан та перспективи розвитку». Участь в конференції взяли понад 150 учасників провідних вітчизняних компаній енергетичного та машинобудівного комплексів, представники органів влади, експерти, науковці.

На відкритті конференції учасників привітали: голова Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї Іван Плачков, перший заступник голови Харківської ОДА Марк Беккер, генеральний директор ПАТ «Турбоатом» Віктор Суботін, віце-президент промислово-фінансової корпорації «МАСТ-ІПРА» Олександр Грєховодов.

Віктор Суботін зазначив, що «це хороша ідея зібрати з усієї України людей, небайдужих до розвитку енергетики. Очевидно, що ми потрібні один одному – вітчизняні виробники та енергетики. Конкурентні пропозиції іноземних постачальників розглядати можна, але в кінцевому підсумку споживачами вашої енергії будуть українські заводи, а щоб вони працювали, їх потрібно завантажувати».

Іван Плачков: «Велику подяку висловлюю харків’янам за гостинність та ту атмосферу, в якій проходить конференція, ініційована Асамблеєю, та яка знайшла щиру зацікавленість в українських енергетиків та машинобудівників. Сьогоднішня наша спільна участь в цій конференції, підіймає питання співіснування двох галузей нашого спільного майбутнього. Сьогодні в Україні відбуваються якісні зміни, дуже багато реформ на законодавчому рівні, організаційному, побудові відносин зі споживачами, однак технічному аспекту роботи енергетичної галузі, виведенню її на новий сучасний рівень роботи, потрібно приділяти значно більше уваги.
Актуальність проведення цього заходу полягає в тому, що наразі напрацьовуються важливі зміни до нової Енергетичної стратегії України до 2035 року. Реалізація нової Стратегії передбачає введення нових сучасних генеруючих потужностей та модернізацію існуючих з вирішенням питання екології та ефективності роботи потужностей. Тому потрібно виходити з того, що промисловий потенціал України в галузі машинобудування є величезний, який забезпечував галузь енергетики багато років. Сьогодні потрібно осмислити наявний потенціал, та вибрати шлях продовження правильної взаємодії між галузями.
Енергетика – це та галузь, яка має випереджати на два кроки вперед в розвитку інші галузі української економіки. Тому ми маємо пришвидшити темпи її розвитку завдяки співпраці з вітчизняними суміжними галузями».

Із доповіддю «Збереження вітчизняного енергомашинобудування – підґрунтя енергетичної безпеки України» виступив Юрій Мацевитий, почесний директор Інституту проблем машинобудування ім. А.М.Підгорного, доктор технічних наук, академік Національної академії наук України, член Центрального правління Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України з 1995 року.

«Я закликаю до того, щоб подібний енергетичний форум проводився в нашому регіоні щорічно», – закликав Марк Беккер, заступник голови Харківської ОДА.

Всеукраїнська Енергетична Асамблея