Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Україна приєдналася до Енергетичного співтовариства

Категорія: Новини Опубліковано: П'ятниця, 24 вересня 2010 Автор: НТСЕУ

24 вересня 2010 року в Скоп’є (Македонія) відбулося підписання Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

В офіційній церемонії підписання Протоколу взяли участь Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко і Міністр економіки Республіки Македонія, Президент Енергетичного Співтовариства Фатмір Босімі.

Включення до складу європейського Енергетичного співтовариства Україна прагнула 4 роки. Участь в цій організації означає відкритість між членами Співтовариства ринків газу та електроенергії, погодження тарифів та дій в кризисних ситуаціях.

Виступаючи перед учасниками зібрання, Юрій Бойко наголосив на важливості прийняття України до Енергетичного Співтовариства і підкреслив, що ця подія стала значним кроком на шляху до європейської інтеграції української енергетики.

«Участь України у внутрішньому енергетичному ринку ЄС створить значні передумови для реалізації ключових аспектів інвестиційної діяльності та прискорить процес реформування енергетичного сектору країни», - заявив Міністр палива та енергетики.

Як зазначив Юрій Бойко, Україна вже сьогодні здійснює значні реформи в енергетичній галузі, зокрема, прийнято Закон «Про засади функціонування ринку природного газу в Україні», який повністю відповідає нормам законодавства ЄС в галузі енергетики, що регулює відносини на газовому ринку. Європейська інтеграція, на його думку, є одним з головних пріоритетів енергетичної політики Уряду України.

Сьогодні членами Співтовариства є країни ЄС, балканські держави та Молдова. В цьому році головує Македонія, тому підписання протоколу відбувалося в Скоп’є.

Для українських компаній ця подія надає можливість продавати газ та електроенергію безпосередньо кінцевим споживачам у Європі.

Приєднання України до Договору набуває чинності після ратифікації у Верховній Раді.