Пішов із життя Йосиф Степанович Мисак

Категорія: Новини Опубліковано: Середа, 19 липня 2017 Автор: НТСЕУ
Мисак Йосиф Степанович

18 липня на 70 році пішов з життя, професор, доктор технічних наук, генеральний директор ПАТ «ЛЬВІВОРГРЕС», завідувач кафедри ТТАЕ НТУ «Львівська політехніка», лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України, член Центрального правління НТСЕУ Йосиф Степанович Мисак.

Науково-технічна спілка енергетиків та електротехніків України висловлює щирі співчуття рідним, близьким, колегам і всім, хто завжди буде пам’ятати відомого фахівця, видатну особистість і славну людину

ЙОСИФА СТЕПАНОВИЧА!

СВІТЛА ПАМ’ЯТЬ!

 

1972 року Йосиф Мисак після закінчення Львівської політехніки був направлений в Південне відділення ОРГРЕС на посаду інженера, де пройшов усі сходинки кар’єрного росту від інженера до директора з технологій та науково-технічної роботи.

У 70-80-х роках виконав великий комплекс експериментів з дослідження ефективної роботи теплоенергетичного устаткування енергоблоків 150-800 МВт. Керівник та безпосередній учасник більше 100 науково-інженерних робіт, розроблено та впроваджено низку ефективних технологічних вирішень на енергоблоках Лукомльскої (Білорусь), Запорізької, Трипільської, Бурштинської, Смоленської (РФ), Молдавської ТЕС, Дорогобузької (РФ), Калуської та Київської (ТЕЦ - 5, ТЕЦ - 6), Углевік ТЕЦ (Сербія).

З 1982 до 1985 р. службове відрядження в Югославії, де брав участь у пуску і післяпусковому налагодженні енергоблоку 300 МВт з котлом ТП-64

З 1989 р. робота на кафедрі «Теплотехніки і теплових електричних станцій» Львівської політехніки спочатку старшим викладачем, доцентом, професором, а з 1996 р. — завідувачем кафедри, яку з 2015 року перейменовано в ТТАЕ (кафедра теплотехніки, теплових і атомних електричних станцій).

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:

Видано посібник з «Правил технічної експлуатації електричних станцій і мереж (теплотехнічна частина)», а також розроблено та видано у співавторстві 26 нормативних (НД) та галузево керуючих (ГКД) документів.вперше в Україні за його редакцією видано «Російсько-український тлумачний словник з теплоенергетики». Член двох спеціалізованих Вчених рад з присудження науковго ступеня доктора наук, голова секції «Енергетики» Західного наукового центру НАН України, заступник голови секції за фаховим напрямом «Енергетика та енергозбереження» наукової ради МОН України, член науково-технічної ради з теплоенергетики міністерства Енергетики та вугільної промисловості України, член редакційної колегії в 6 спеціалізованих технічних видань в Україні та закордоном.

Наукові інтереси:

Дослідження маневреності, надійності та економічності роботи котлів та енергоблоків електростанцій (ТЕС і АЕС).

Напрямок наукової діяльності:

Оптимізація роботи теплоенергетичного устаткування енергоустановок ТЕС і АЕС, зниження шкідливих викидів в атмосферу при спалюванні органічного палива на ТЕС, підвищення маневреності роботи енергоблоків. Ефективність роботи, процеси та методи аналізу взаємозалежних систем централізованого та децентралізованого теплопостачання та теплових споживачів. Нетрадиційні та поновлювані джерела енергії.

Йосиф Степанович мав:

  • Наукових праць — понад 450;
  • Авторських свідоцтв та патентів України – 101;
  • Монографій — 8;
  • Навчальних посібників — 10;
  • Методичних розробок — понад 100;
  • Нормативних (НД), та галузево керуючих докусментів (ГКД) для міністерства енергетики та вугільної промисловості України – 26;
  • Тлумачний російсько-український теплоенергетичний словник – 1.

Центральне правління НТСЕУ висловлює щирі співчуття рідним, близьким та колегам покійного