26 лютого Ярославу Шпаку – 80!

Категорія: Новини Опубліковано: Понеділок, 26 лютого 2018 Автор: Олександр Дупак
Шпак Ярослав Федорович

НАУКОВА ТА ІНЖЕНЕРНА ГРОМАДСЬКІСТЬ УКРАЇНИ ПОЗДОРОВЛЯЄ ЮВІЛЯРА І ДЯКУЄ ЗА ВКЛАД У РОЗВИТОК ЕНЕРГЕТИКИ КРАЇНИ

Видатний енергетик України Шпак Ярослав Федорович, народився 26 лютого 1938 р. в с. Озерна, Зборівського району Тернопільської області в сім'ї селянина.

після закінчення факультету електрифікації Львівського сільськогосподарського інституту з 1961 року, все своє трудове життя віддає енергетиці. Спочатку працював в проектному інституті — Західно-Український філіал “Укрндіпросільелектро”.

З 1964 року  працював на електроенергетичних об'єктах. Спочатку Червоноградські електричні мережі (0,4-110 кВ) РЕУ “Львівенерго” - начальник виробничо-технічної служби, головний інженер, а потім начальник Червоноградського району електромереж.

З 1971 р. - трьохрічна праця головним інженером Івано-Франківського підприємства електричних мереж РЕУ “Львівенерго”.

З 1974р. - заступник головного інженера з електротехнічної частини. В сферу обов'язків вже ввійшли Бурштинська та Добротвірська теплові електростанції.

Потім почалася і успішно була реалізована епопея будівництва першої в Європі міждержавної електропередачі 750 кВ Вінниця (Україна)-Альбертірша (Угорщина) і на її основі організація паралельної роботи двох потужних енергооб'єднань СРСР і країн-членів РЕВ. Крім чисто виробничих проблем, були і науково-технічні по забезпеченню стійкості роботи як в нормальних режимах, так і в аварійних ситуаціях. Тісною і цікавою була співпраця з енергетиками дружніх держав.

Досвід роботи, отриманий при будівництві, пуску та експлуатації Рівненської АЕС став вирішальним при призначенні в 1983р. на нову посаду — головного інженера ВЕО “Крименерго”, у складі якого будувалась Кримська АЕС.

З 1986р по 1995р — генеральний директор “Крименерго”. Досить складний період: Кримська АЕС закрита, Кримська сонячна станція, а пізніше і вітроустановки запущені в експлуатацію.

Учасник надзвичайно важливої реформи в електроенергетиці в 1995р.: оптовий ринок електроенергії, суб'єкти ринку — генеруючі, енергопостачальні компанії, інші організації. Голова правління ДАЕК “Крименерго”, пізніше у тому ж 1995р. -   голова правління ДАЕК “Львівобленерго”.

В останні роки — заступник директора ТОВ «ЕКО-ОПТІМА» та Президент асоціації “Паливно-енергетичний комплекс Львівщини”.

Активна професійна і громадянська позиція у вирішенні проблем розвитку енергетичного комплексу України, багаторічний член Центрального правління Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України (НТСЕУ), ініціатор й учасник науково- і суспільно значущих акцій, напрацювань Товариства енергетиків.