Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Державна премія України в галузі науки і техніки – 2017

Категорія: Новини Опубліковано: Середа, 23 травня 2018 Автор: НТСЕУ
Сирота Ігор Григорович

Вітаємо колег з почесною нагородою. Щиро раді, що серед лауреатів член Центрального правління НТСЕУ Ігор Сирота, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго»

На підставі подання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки Указом Президента «Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2017 року» за роботу «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України» присуджено Державні премії України

СОКОЛУ Євгену Івановичу - члену-кореспондентові Національної академії наук України, ректорові Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»,

ЦАРЮКУ Анатолію Корнійовичу - кандидатові технічних наук, завідувачеві відділу Інституту електрозварювання імені Є.О.Патона НАН України,

ЧЕРКАСЬКОМУ Олексію Юрійовичу - першому заступникові генерального директора публічного акціонерного товариства «Турбоатом»,

ІЩЕНКУ Григорію Івановичу - головному інженерові публічного акціонерного товариства «Турбоатом»,

ЛИННИКУ Олександру Васильовичу - головному конструкторові публічного акціонерного товариства «Турбоатом»,

ВАКУЛЕНКУ Олексію Миколайовичу - головному конструкторові державного підприємства «Завод «Електроважмаш»,

ГАЛАТУ Віктору Вячеславовичу - технічному директорові публічного акціонерного товариства «Укргідропроект»,

СИРОТІ Ігорю Григоровичу - генеральному директорові публічного акціонерного товариства «Укргідроенерго».

Довідка

Метою роботи є створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України. Авторами на основі теоретичних досліджень і експериментів визначено концепцію побудови гідроакумулюючої електростанції з використанням оборотної гідромашини.

Створено наукові основи підвищення енергоефективності ГАЕС шляхом створення нової проточної частини, що поєднує високі характеристики енергокавітацій, як в насосному, так і в турбінному режимах. Сформовано базові концептуальні засади.

Враховуючи перспективи розвитку ОЕС України передбачається, що Дністровська ГАЕС буде покривати пікову частину графіку навантажень, зменшувати провали навантажень в нічні години, одночасно поліпшуючи режими роботи теплових та атомних електростанцій; регулювати потужність, навантаження та міжсистемні перетоки; виробляти та споживати реактивну потужність, регулювати напругу в мережі.

Отримані в результаті випробувань великомасштабної моделі характеристики проточної частини насос-турбіни дозволяють створити цілий ряд оборотних агрегатів для ГАЕС різної потужності.

Результатом роботи є введення в експлуатацію першого пускового комплексу Дністровської ГАЕС, що складається з трьох гідроагрегатів.

Економічний ефект від впровадження становить понад 4 млрд грн.