Інвестиційна привабливість балансування ВДЕ в Україні

Категорія: Новини Опубліковано: Вівторок, 09 липня 2019 Автор: НТСЕУ
EUEA

23 липня 2019 р. проходитиме Круглий стіл «Інвестиційна привабливість балансування ВДЕ в Україні». Захід відбудеться в Києві у готелі Park Inn by Radisson Kyiv Troyitska, вулиця Велика Васильківська, 55, 18-поверх.

Мета круглого столу

Презентація Міністерством енергетики та вугільної промисловості та НЕК «Укренерго» перших результати цінових індикаторів послуг балансування та попиту на них, які допоможуть інвесторам та всім учасникам ринку прогнозувати фінансову модель та інвестиційну привабливість ринку послуг балансування.

Іншою метою є обмін кращими практиками забезпечення надійності балансування та їх ринкових механізмів, як способу підвищення обсягів майбутніх квот для нових проектів відновлюваної енергії в майбутній системі аукціонів.

Актуальність

За даними НЕК «УКРЕНЕРГО», встановлена ​​потужність ОЕС України наприкінці 2018 р. Складалася з теплових електростанцій (~ 56%), атомних (28%), гідротехнічних (13%) і ВДЕ (3%). За останній рік ці потужності виробили відповідно 38%, 53%, 8% і 1,5% енергії.

З точки зору системного менеджменту, така генерація не створювало викликів для диспетчера, оскільки наявна теплова потужність могла ефективно збалансувати 1,3 ГВт, що створюється ВДЕ.

Однак, з тих пір кількість встановленої вітрової та сонячної потужності вже два рази більше і як очікується досягне 5 ГВт до кінця цього року, і 7 ГВт до середини 2020 р. У зв'язку із загальною негнучкістю системи більше 4750 МВт вітрової та сонячної енергії призведуть до неможливості вугільних теплових електростанцій балансувати переривчастість такого масштабу. У такій ситуації частина генерації з відновлюваних джерел енергії буде часом відключатись. Наслідки цих дій включатимуть, зокрема, значне збільшення вартості електроенергії та обсягу викидів від викопного палива ТЕС.

Таким чином, Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує застосувати відповідальність за небаланс для переможців аукціонів, а також деякі інші заходи, наприклад, впровадження поліпшених систем прогнозування генерації, побудови маневрених потужностей для генерації електроенергії, реалізації систем управління попитом та ін. Ці заходи забезпечать стабільність електромереж, дозволяючи інтегрувати великі обсяги відновлюваних джерел енергії в енергосистему. Їх впровадження передбачається досягти за допомогою механізмів, передбачених Законом про ринок електроенергії. Деякі з запропонованих заходів можуть принести додаткові можливості для учасників ринку.

Цільова аудиторія - приватні компанії, інвестори у ВДЕ - члени та партнери Європейсько-українського енергетичного агентства, міжнародні організації, державні органи, зацікавлені сторони, фінансові установи, журналісти.

Проект Порядку денного

Модератор -  Ліля Сурженко, Партнер юридичної практики IMEPOWER

14.00

Вступне слово, привітання.

Матс Лундін, голова правління ЄУЕА, директор Celynx AG або

Лена Рибак, заступник голови правління ЄУЕА, керуючий директор iC consulenten Україна

Олександра Гуменюк, директор ЄУЕА

14.15-14.45

Подальший розвиток «зеленого вугільного парадоксу».

Сучасний стан та прогнози ОЕС  України щодо інтеграції відновлюваних джерел енергії

Перші результати цінових індикаторів послуг балансування після впровадження ринку електроенергії.

Всеволод Ковальчук, виконуючий обов'язки генерального директора ДП НЕК “Укренерго” (участь уточнюється)

Ольга Буславець, генеральний директор ринку директорату енергетики Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (участь уточнюється)

Ольга Белькова, Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (участь уточнюється)

14.45-15.00

«Законодавчі механізми підтримки  інвестицій у балансуючі потужності».

- ринкові механізми та їх обмеження;

- державна підтримка послуг з розвитку нової потужності чи з управління попитом;

- державна підтримка реконструкції ТЕЦ;

- створення груп з балансування.

Спікер уточнюється

15.00-15.15

«Технологічні аспекти балансування»

- Моделювання сценаріїв розвитку ВДЕ в Україні

- Порівняння інвестиційної привабливості різних технологій балансування

- Релевантний досвід інших країн

 Ігор Петрик - Регіональний директор Вяртсиля 

15.15-15.30

«Фінансові аспекти балансування»

-Політика МФО стосовно залучення інвестицій у вирішення проблеми інтеграції ВДЕ (балансування)

- Бачення шляхів забезпечення інвестиційної привабливості проектів з балансування

Спікер уточнюється

15.30-17.00

Жива дискусія

Висновки

Модератор - Ліля Сурженко, Партнер юридичної практики IMEPOWER

Директор ЄУЕА - Олександра Гуменюк

Вартість участь представників бізнесу не членів ЄУЕА - 50 Євро.

Реєстраційна Форма

Участь можлива після підтвердження реєстрації організаторами.

Для більш детальної інформації про спонсорство та партнерство звертайтеся до Ольги Бондаренко - координатора проектів ЄУЕА. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інформаційна довідка:
Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА) – це незалежна неприбуткова організація, створена в 2009 році, відкрита для всіх учасників ринку енергоефективності та відновлюваної енергетики України, які мають на меті конструктивно співпрацювати з компаніями-однодумцями. Разом, ми прагнемо зробити свій внесок в прозорий розвиток цих ринків, шляхом сприяння справедливому та сталому розвитку бізнесу, підвищенню інформованості громадськості про питання енергетики, а також шляхом впливу на енергетичну політику уряду.

Серед членів ЄУЕА:Acciona, Avenston, Celynx AG, CES, D2Consult, DTEK, EMSOLT, Eurocape, GOLAW, Guris, Greenworx, iC consulenten, IMEPOWER, Indian Solar, NBT AS, Scatec Solar, Schletter Group, Sinnalba, Smart Energy, Ukraine Power Resources, Ukrwindinvestments.

ЄУЕА