Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Кабмін призначив Ольгу Буславець в.о. міністра енергетики та захисту довкілля

Категорія: Новини Опубліковано: Четвер, 16 квітня 2020 Автор: НТСЕУ
Ольга Буславець

Кабінет Міністрів України призначив Ольгу Буславець першим заступником Міністра енергетики та захисту довкілля (розпорядження від 16.04.2020 № 429) та тимчасово поклав виконання обов’язків Міністра енергетики та захисту довкілля (розпорядження від 16.04.2020 № 430).

На позачерговому засіданні Уряду Ольга Буславець відзначила, що українська енергетика стоїть перед багатьма викликами, які потребують оперативного вирішення, повідомляє Урядовий портал.

«Нині ми переживаємо одну з найбільших криз за всю історію України і криза в енергетичній галузі є невід’ємною її складовою. Цілком очевидно – термінове вирішення системних проблем в енергетиці є питанням національної безпеки і я усвідомлюю ключову роль посади Міністра у такий час. Протягом тижня буде сформовано перелік заходів, яких потребує енергетика, як невідкладних. Ці заходи будуть спрямовані на технічне, паливне та економічне збалансування сектору енергетики», – заявила т.в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля.

Ольга Буславець наголосила, що основне завдання на сьогодні – забезпечити стабільність роботи енергосистеми України.

Довідково

Народилася 5 березня 1975 року в місті Макіївка Донецької області.

Закінчила енергетичний факультет Донецького державного технічного університету у 1997 році. Розпочала свою трудову діяльність з 2000 р. в енергопостачальній компанії. В Міністерстві енергетики почала працювати з 2005 р. як головний спеціаліст Департаменту електроенергетики, з 2006 року на керівних посадах, в період 2015-2017 років очолювала його. З грудня 2017 р. за результатом конкурсу призначена на посаду генерального директора Директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості, на якій працювала до лютого 2020 року.

За час роботи в міністерстві проявила себе висококваліфікованим фахівцем, умілим організатором, що діє планомірно і результативно. Принципова, високопрофесійна, вимоглива до себе і підлеглих. Їй притаманні критичність мислення, широкий світогляд, вміння критично і об’єктивно  оцінити обстановку, визначити пріоритетні, стратегічні напрямки у роботі.

Буславець О.А. більше 10 років очолювала напрямок енергозбутової діяльності та енергетичних балансів. Впровадження нормативно-правових та нормативно-технічних документів, розроблених під її керівництвом та за безпосередньої участі, дозволило:

  • знизити загальні втрати електроенергії в електричних мережах на її передачу з 19,6% від величини відпуску електроенергії в мережу у 2003 році до 11,2% у 2014 році;
  • підвищити платіжну дисципліну на ринку електричної енергії як споживачів електроенергії так і енергопостачальників;
  • встановити єдиний підхід до організації складання прогнозних балансів об’єднаної енергетичної системи України з додержанням вимог технічної експлуатації електричних станцій і мереж, енергетичного обладнання об’єктів електроенергетики, підключених до ОЕС України, та упередити можливі ризики порушення цілісності та надійності її функціонування;
  • створити передумови для реорганізації Держенергонагляду та створення відповідного центрального органу виконавчої влади.

Буславець О.А. захистила дисертацію та здобула науковий ступінь кандидата технічних наук (диплом ДК №046434 від 20.03.2018), є співавтором численних наукових праць з питань підвищення ефективності роботи з передачі та розподілу електроенергії.

Останні роки була на передовій реформування ринку електричної енергії, активно сприяла забезпеченню енергетичної безпеки держави та фінансової стабільності суб’єктів електроенергетики, захисту прав споживачів електричної енергії. Так, основними напрямками діяльності було формування  та реалізація: державної політики щодо створення конкурентних ринків електричної енергії та газу; державної  технічної політики в електроенергетиці; державної політики спрямованої на сприяння виробництву електричної енергії з альтернативних джерел енергії та розвитку розподіленої генерації і обладнання для акумулювання енергії. Зокрема:

  • приймала участь у підготовці  затвердженої у 2017 році Енергетичної стратегії України до 2035 року в частині розвитку електроенергетичного комплексу та реалізації плану її імплементації;
  • під керівництвом Буславець О.А. робочою групою при Міненерговугілля, у тісній співпраці з представниками Секретаріату  Енергетичного Співтовариства розроблено проект Закону України «Про ринок електричної енергії України», який  вона супроводжувала в комітетах Верховної Ради України до його прийняття 13 квітня 2017 року (Закон України «Про ринок електричної енергії України» № 2019-VIII);
  • була членом Координаційного центра з забезпечення запровадження нового ринку електроенергії, очолювала роботу в міністерстві щодо підготовки проектів нормативно-правових актів, з метою імплементації цього Закону, що  в тому числі дозволило вчасне запровадження нової моделі ринку електроенергії з 1 липня 2019 року.
  • була співавтором Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» та забезпечила організацію його імплементації щодо переходу на аукціонну модель підтримки розвитку альтернативних джерел енергії.

З 2016 по 2020 рік була Головою Українсько-Данського Енергетичного центру (проект міжнародної технічної допомоги «Українсько-Данський енергетичний центр»), який успішно реалізовувався відповідно до Угоди між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Міністерством закордонних справ Королівства Данія.

Після корпоратизації ПрАТ «Укргідроенерго» у 2019 році була членом наглядової ради як представник держави.

За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного енергетичного комплексу, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм присвоєно почесне звання «Заслужений енергетик України» (2018).

Ольга Буславець впевнена, що успішною людина може бути лише коли вона займається улюбленою справою і на благо суспільства.