Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Пішов з життя Володимир Лучніков

Категорія: Новини Опубліковано: П'ятниця, 23 жовтня 2020 Автор: НТСЕУ
Володимир Андрійович Лучніков

З глибоким сумом та скорботою повідомляємо, що пішов із життя Володимир Андрійович Лучніков, Почесний президент Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України.

Енергетична галузь зазнала ще однієї втрати. Володимир Андрійович усе життя присвятив енергетиці та самовіддано служив розбудові паливно-енергетичного комплексу.

Володимир Лучніков народився у 1952 році, у 1974 – закінчив Новочеркаський політехнічний інститут за спеціальністю «теплові електростанції», після чого почав працювати на Курахівській ДРЕС машиністом-обхідником основного обладнання та інших посадах, зокрема начальником цеху налагодження та випробування котлотурбінного обладнання. Потім працював заступником головного інженера Старобешівській ДРЕС.

З 1985 по 1995 рік був головним інженером Криворізької ДРЕС у м. Зеленодольськ Дніпропетровської області.

Двічі був призначений на високі посади першого заступника Міністра енергетики України (1995-1998) та заступника Міністра палива та енергетики України (2007 – 2011), де координував роботу сектору електроенергетики.

У 2000 році Володимир Лучніков став директором НЕК «Укренерго». За сім років, які він очолював компанію, йому вдалося завершити глобальні організаційно-господарські процеси, які завершили формування компанії, як системного оператора, стабілізувати її роботу по всіх напрямках. Саме під час його роботи в компанії (2002 рік) частину енергосистеми України – «острів Бурштинської ТЕС» – було синхронізовано з енергомережею континентальної Європи (тоді  UCTE – Union for the Coordination of Transmission of Electricity – попередник ENTSO-E).

Згодом працював директором Науково-технічного центру електроенергетики, відокремленого підрозділу НЕК «Укренерго» (2011 – 2016).

Заслуги Володимира Андрійовича було відмічено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, званням «Заслужений енергетик», державною премією в галузі науки і техніки у 2020 році, відзнакою «Відмінник енергетики України» та іншими.

Світла пам'ять про Володимира Андрійовича назавжди залишиться в серцях друзів, однодумців, усіх, хто працював поруч в енергетичній сфері.

Науково-технічна спілка енергетиків та електротехніків України висловлює найщиріші співчуття рідним та колегам Володимира Олександровича.