Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Укренерго отримає від ЄБРР €50 млн на підтримку ліквідності

Категорія: Новини Опубліковано: П'ятниця, 20 травня 2022 Автор: НТСЕУ
НЕК «Укренерго»

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) перепрофілював 50 млн євро на підтримку ліквідності НЕК «Укренерго» з існуючого кредиту компанії. Вони будуть використані для фінансування операційної діяльності Укренерго за умови недостатності надходжень від сплати тарифів на послуги з передачі та диспетчеризації.

При цьому Європейський Союз надав додаткову гарантію за кредитом через Європейський фонд сталого розвитку. «Укренерго» стало першою українською державною компанією, яка отримала фінансування для підтримки ліквідності в країні, економіка якої зазнала суттєвого негативного впливу внаслідок військового вторгнення росії.

Пакет відповідних угод сьогодні підписали голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, Міністр фінансів України Сергій Марченко, Президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо та виконавчий віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс.

Як зазначають в ЄБРР, ця операція  є частиною інвестицій в 1 млрд євро, які банк планує вкласти в підтримку української економіки цього року у співпраці з донорами і партнерами.

«Ми дуже вдячні та цінуємо підтримку європейських колег, урядових установ і ключових інвестиційних партнерів компанії, яку вони сьогодні надають НЕК «Укренерго». В середині березня, коли українська енергетична система синхронізувалась з ENTSO–E, ми отримали від європейських колег операційну підтримку для забезпечення сталої роботи енергосистеми України в умовах війни, а зараз ще отримуємо і фінансову підтримку. Тому я впевнений, що разом ми можемо зробити неможливе, — зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Підтримка, яку ЄБРР надає українській електроенергетичній компанії, є життєво важливою для забезпечення постійного доступу громадян до найважливіших послуг. Забезпечення функціонування реального сектору зараз є важливішим, ніж будь-коли», — прокоментувала Президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

Кредит ЄБРР у €50 млн буде спрямований на покриття недостатнього рівня платежів учасниками ринку за послуги компанії з передачі електроенергії та диспетчерське управління. Це допоможе забезпечувати фінансову стабільність та ліквідність НЕК «Укренерго» для виконання своїх фінансових зобов’язань в умовах неплатежів, що виникли на ринку електричної енергії з початком воєнного вторгнення росії.

Ключовими напрямами використання перепрофільованих коштів кредиту будуть:

  • фінансування нагальних операційних витрат НЕК «Укренерго»;
  • розрахунки за технологічні втрати в мережі;
  • сплата за допоміжні послуги на ринку електроенергії;
  • розрахунки за послугу із забезпечення загальносуспільного інтересу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел енергії.

НЕК «Укренерго»