Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Інтеграції ОЕС України з енергосистемами Європи

Категорія: Новини Опубліковано: Середа, 31 березня 2010 Автор: НТСЕУ

Громадські слухання, Будинок Комітетів Верховної Ради України, 30.03.201030.03.2010 в приміщенні Будинку Комітетів Верховної Ради України відбулися Громадські слухання «Практичні аспекти інтеграції ОЕС України з енергосистемами Європи». Громадські слухання організовані і проведені Комітетом Верховної Ради України з питань ПЕК за ініціативи НТСЕУ, громадських рад при Мінпаливенерго, Мінприроди та НКРЕ України.

Відкрив слухання Ігор Глущенко, Народний депутат України, член Комітету з питань ПЕК.

Слухання проходили під головуванням першого заступника Міністра палива та енергетики України Сергія Чеха.

З доповіддю про Проект концепції Державної цільової програми інтеграції Об’єднаної енергетичної системи України до енергетичного об’єднання енергосистем європейських держав виступили Ігор Вовк та Микола Борисов.

Після представлення Концепції у дискусіях із зауваженнями та пропозиціями до тексту прийняли участь Віктор Ларіонов, директор ДПРНІ «Теплопроект», Борис Костюковський, завідувач відділу ІЗЕ НАНУ, Юлій Куцан, голова Громадської ради при Мінпаливенерго, Артур Праховник, директор Інститута енергозбереження та енергоменеджменту НТУУ «КПІ», Анатолій Долинський, директор ІТТФ НАНУ.

Технічні стандарти ENTSO-E як новий крок у підвищенні надійності ОЕС України – тема доповіді першого заступника директора НЕК «Укренерго» Костянтина Ущаповського.

Проблемні питання інтеграції з боку НАЕК «Енергоатом» висвітлив Костянтин Запайщиков.

Виконання екологічних вимог в рамках виконання директиви Євросоюзу аналізували Геннадій Туранов («Східенерго»), Микола Гусар («ЛьвівОРГРЕС») та Юрій Самойленко («Зелений світ»).

Наукові аспекти інтеграції було розглянуто у виступах академіка Бориса Стогнія, професора Артура Праховника, експерта ЕнКоГ Євгена Савченка.

Про адаптацію законодавства та нормативно-технічних документів України в галузі енергетики до вимог ЄС розповів Володимир Мамко («ГРІФРЕ»).

Юлій Куцан, голова Громадської ради при Мінпаливенерго, виступив із доповіддю. «Задачі громадських організацій енергетичної та екологічної спрямованості у формуванні ефективної енергетичної політики України по інтеграції до об’єднаної енергосистеми Європи»

У загальних дискусіях із пропозиціями до проекту Рішення виступили: Антоніна Єришева («Чиста хвиля», Громадська рада при Мінприроди), Василь Котко (Громадська рада при НКРЕ), Юрій Урбанський (Національний екологічний центр України), Орест Чабан («Львівська політехніка»), Микола Кононенко (УкрНТТ), Сергій Дубровський та Віктор Білодід (ІЗЕ НАНУ), Василь Слєсаренко (Спілки кооператорів та підприємців України), Ірина Малишева (Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86») та ін.

Проект рішення

До 20.03.2010Оргкомітет приймає пропозиції та зауваження громадськості щодо проекту рішення.

Фоторепортаж