Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Конференцію розпочато

Категорія: Новини Опубліковано: Понеділок, 24 листопада 2014 Автор: Олександр Дупак

ВСТУПНЕ СЛОВО

Від імені Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків Україні щиро вітаю Вас, дорогі колеги, з початком роботи нашої конференції.

Усі 23 роки нашої незалежності у співдружності з видатними діячами науки, інженерної техніки та громадських об’єднань енергетиків вирішувались складні проблеми реалізації великомасштабних проектів електрифікації всієї країни і створення Об’єднаної енергетичної системи України, виконана значна робота з розвитку енергетики і надійного забезпечення населення та економіки України електричною та тепловою енергією, з неодноразового реформування системи управління в галузі, а також зміни форми власності, запровадження ринкових реформ та створення системи регулювання енергоринку України. У науково-обґрунтованій експертній оцінці та реалізації цих перетворень, а також подальших планів розвитку галузі, завжди брала конструктивну участь наша Спілка. Але особливо інтенсивно ці процеси відбуваються в останні роки, що своєю беззаперечністю і предвзятістю в окремих аспектах перебудов, несуть загрозу енергетичній та екологічний безпеці нашої держави. В тому числі загрозу подальшій діяльності та існуванню НТСЕУ – громадського об`єднання енергетиків та електротехніків України, яке існує 134 роки.

Велика подяка Вам – учасникам конференції, нинішньому та попереднім поколінням енергетиків, всій науковій та інженерній громаді країни, профспілковим та науково-технічним громадським об’єднанням, які спільними зусиллями, самовідданого творчого працею створили потужний енергетичний комплекс держави і продовжують працювати задля подальшого його розвитку. Дякуємо Вам за стратегічні напрацювання з підвищення рівня ефективної та надійної роботи об’єктів енергетики, за намагання підвищити енергетичну, екологічну та національну безпеку держави, за пропозиції щодо вирішення проблем науково-технічного, інноваційного та законодавчо-нормативного забезпечення стратегічного розвитку енергетики країни.

Впродовж звітного періоду за ініціативи та за участю Спілки було проведено цілий ряд громадських слухань, круглих столів, з залученням широких кіл суспільства представників наукових кіл, фахівців-енергетиків з обговорення важливих, навчальних проблем галузі. За результатами обговорень пропозиції учасників заходів надавались для опрацювання відповідним структурам.

НТСЕУ плідно співпрацює із всеукраїнськими громадськими об’єднаннями енергетичного та екологічного спрямування, міжнародними організаціями та енергетичними товариствами інших країн.

Ідея розвитку та повноцінного функціонування громадського суспільства постійно озвучується на всіх рівнях, але запровадження її в життя просувається дуже складно.

Зрозуміло, що зараз важкі часи для всієї країни і для галузі зокрема. Але і в такі важкі часи суспільство потребує мати незалежну і своєчасну інформацію про ситуацію в галузі, проблеми, шляхи їх вирішення, перспектив.

Спілка, незважаючи на відсутність фінансування, складні умови розташування, намагається доносити до енергетичної спільноти повну, своєчасну, об’єктивну інформацію про всі події в галузі і поза нею, що мають значимість для її діяльності, проводити своєчасно всі заходи, що заплановані Планом проведення конференцій, семінарів, громадських обговорень, виставок, аналітичних досліджень, урочистих заходів в галузі енергетики і погоджені Міненерговугілля.

Ми і надалі продовжимо важку і невдячну роботу, особливо в теперішній час змін форм власності і зменшення рівня (ролі) професіоналізму при формуванні керівного складу галузевих структур, але дуже потрібну роботу по забезпеченню надійності роботи енергокомплексу країни та його подальшого розвитку.

Олександр Дупак,
віце-президент, голова Виконкому НТСЕУ