Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Перспектива розвитку ОЕС України на 2015-2024 роки. Євроінтеграція

Категорія: Публікації Опубліковано: Понеділок, 28 вересня 2015 Автор: Юлій Куцан

23 вересня 2015 року у Міжнародному виставковому центрі (м.Київ) в рамках Ділової програми XIIІ Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» проведено Круглий стіл «Перспектива розвитку ОЕС України на 2015-2024 роки. Євроінтеграція».

Організатори: Управління стратегії розвитку ПЕК та інвестиційної політики Міненерговугілля України; ДП «НЕК «Укренерго»; за участю Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України (НТСЕУ).

Мета: Громадське обговорення Програми розвитку ОЕС України на 2015-2024 р.р. та формування консолідованої громадської думки з питань вибору євроінтеграційних пріоритетів.

В роботі круглого столу прийняли участь понад 250 спеціалістів, серед яких були представники Міненерговугілля України, НЕК «Укренерго», фахівці провідних енергетичних компаній, науковці НАН України, викладачі вищих технічних навчальних закладів, фахівці громадських рад, експерти з енергетичних питань, представники НТСЕУ, АТН України, Енергетичної академії України та інших громадських організацій енергетичного спрямування.

В рамках Круглого столу проведено захід по відзначенню 135-річчя НТСЕУ. Проведення урочистостей з нагоди 135-річчя НТСЕУ – це шана енергетикам усіх поколінь, які брали участь у створенні могутнього енергетичного комплексу нашої країни.

Віце-президент НТСЕУ Дупак О.С. і член Центрального правління Куцан Ю.Г. поздоровили присутніх з визначною подією та вручили почесні грамоти НТСЕУ активним її членам.

Відповідно до затвердженої Програми з доповідями виступили:

Зоркін А.В., начальник служби перспективного розвитку ОЕС України Управління перспективного розвитку та євроінтеграції ДП «НЕК»Укренерго»;

Суходоля О.М., завідувач відділу НІСД при Президентові України;

Болдирєв О.М., заступник директора НТЦЕ ДП «НЕК»Укренерго»;

Дрьомін І.В., старший науковий співробітник Інституту загальної енергетики НАН України;

Нечаєва Т.П., молодший науковий співробітник Інституту загальної енергетики НАН України;

Каштанов Д.В., заступник директора – головний диспетчер Центральної ЕС ДП «НЕК»Укренерго»;

Ярмишко А.М., начальник виробничо-технічної служби

ПАТ «Київобленерго»;

Салимон В.С., начальник служби євроінтеграції ДП «НЕК»Укренерго»;

Вовк А.І., заступник директора ДП «Чехпол Енерджи»;

Костюковський Б.А., науковий директор Бюро комплексного аналізу та прогнозів;

Перевертаєв А.В., експерт «Енергетичні реформи»;

У своїх доповідях автори довели до відома присутніх результати досліджень по визначенню основних показників та напрямків розвитку магістральних та міждержавних електричних мереж. Запропонували перспективну структуру генеруючих потужностей ОЕС України. Акцентували увагу на євроінтеграційних пріоритетах, внесених у перспективний план розвитку ОЕС України.

Узагальнюючи розглянуті питання учасники засідання прийняли рішення:

- схвалити розробку Програми розвитку ОЕС України на 2015-2024 р.р., яка виконана з урахуванням евроінтеграційних пріоритетів;

- продовжити роботи щодо подальшої модернізації енергетичних об’єктів України та приведення їх технічного стану до європейських регламентів.

Головуючий Магда О.І. підвів підсумки Круглого столу.

В своєму виступі він підкреслив актуальність громадського обговорення плану розвитку ОЕС України 2015-2024 р.р. Магда О.І. запевнив, що всі зауваження висловлені в процесі обговоренні будуть проаналізовані фахівцями і враховані в подальшій роботі. Він також звернув увагу на гнучку систему підготовки перспективних планів яка впроваджена в Компанії. Система передбачає постійний моніторинг за виконанням плану та оперативне його коригування. Щодо євроінтеграційних процесів, то головуючий підкреслив, що успішність їх впровадження потребує консолідації зусиль системного оператора, суб’єктів енергоринку, регулюючих, контролюючих і Центральних органів виконавчої влади.