Урочисті збори з нагоди 20-річчя створення Оптового ринку електричної енергії України

Категорія: Публікації Опубліковано: Середа, 16 листопада 2016 Автор: НКРЕКП
Урочисті збори

15 листопада в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відбулися урочисті збори з нагоди 20-річчя створення Оптового ринку електричної енергії України.

На урочистих зборах з вітальним словом виступили Володимир Кістіон – Віце-прем’єр-міністр України, Юрій Терентьєв – Голова Антимонопольного комітету України, Дмитро Вовк – Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Лабоженко – заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України – керівник апарату та Семен Поташник – Герой України, Заслужений енергетик України.

Під час зборів також виступили з доповідями Юрій Гнатюк, Директор Державного підприємства «Енергоринок», на тему: «Фінансовий стан оптового ринку, досягнення та проблеми» та Костянтин Запайщиков, Голова Ради оптового ринку електричної енергії України (ОРЕ), на тему: «Оптовий ринок як індикатор макроекономічних проблем розвитку держави».

У своєму виступі Голова Комісії Дмитро Вовк визначив основні напрями роботи на найближчий час:

«Вважаю, що реалізація цих кроків у 2017 році та запуск нової моделі ринку електричної енергії України є гарним фундаментом для святкування нових ювілеїв у майбутньому», – підсумував Дмитро Вовк.

Довідково: 15 листопада 1996 року відбулися перші Загальні збори виробників, постачальників електричної енергії за регульованим і нерегульованим тарифами та оптового постачальника, на яких і було засновано Оптовий ринок електричної енергії України – єдине в межах держави договірне об’єднання суб’єктів підприємницької діяльності, що працюють на підставі відповідних ліцензій Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України (НКРЕ) з виробництва, передачі та постачання електроенергії. Того ж дня 55 ліцензіатів НКРЕ стали першими членами ОРЕ та підписали Договір між членами ОРЕ – багатосторонню угоду, яка регулює відносини на ОРЕ та визначає основні економічні, фінансові засади та механізми його функціонування. Також було обрано склад Ради ОРЕ.

З історії ОРЕ

Фоторепортаж