Відбувся Круглий стіл на тему: «Ключова роль України в енергетичній безпеці Європи»

Категорія: Публікації Опубліковано: Вівторок, 11 липня 2017 Автор: НТСЕУ

У заході, який 10 липня провів Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки спільно з Комітетом у закордонних справах, взяли участь народні депутати, представники профільних міністерств та відомств, дипломатичних установ, наукових інституцій та громадських організацій, міжнародні експерти.

До учасників «круглого столу» звернувся Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. "Ми цим складом Парламенту багато зробили для формування енергетичної безпеки нашої держави. Були прийняті закони, які є надзвичайно важливі в реформі цієї сфери", - зазначив він.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко наголосила на важливості продовження реформування енергетичного сектору. «Ми чекаємо від Уряду імплементації прийнятих законів для того, щоб була нормативно-правова база, щоб не було відтягувань, щоб ми не бачити монополії, наприклад, Фірташа - на газороподільні мережі, щоб ми не бачили інших олігархів. Для нас надзвичайно важливим є деолігархізація, демонополізація енергетичного сектору, а також політична відповідальність», - наголосила Г.Гопко.

Перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський зазначив, що питання безпеки і формули безпеки, як реакція на будь-яку форму гібридної війни, сьогодні змінюється.

«Ми сьогодні повинні усвідомлювати, що не буває енергетичної безпеки, не буває просто інформаційної безпеки, не буває тільки екологічної безпеки. Тому що всі системи є взаємопов’язаними в сучасному світі. Сьогодні, коли ми говоримо про енергетичну безпеку, ми повинні розуміти, існують енергетично-інформаційні системи. Тому нам потрібно забезпечувати інформаційну безпеку всього енергетичного комплексу України. Нам потрібно знайти ті інструменти і ті рішення, які дадуть нам можливість твердо дивитися у завтрашній день», - наголосив він.

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович відзначила, що з часів Революції Гідності Україна зробила великий прогрес, скоротивши свою енергозалежність від Росії, і розпочала складний процес викорінення корупції в цьому секторі. «Ці зусилля посили енергобезпеку України. Але, коли ви йдете далі вперед, то є сфери, на які потрібно сфокусувати увагу. Потрібно забезпечити різноманітні джерела енергетики, потрібно далі продовжувати енергореформу, потрібно демонструвати світу те, що Україна завжди була незалежною і є надійною країною, через яку йде транзит. Зроблено також великі кроки у прийнятті законів, які забезпечать децентралізацію ринку газу», - зазначила Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні.

За її словами, зараз потрібно повністю впровадити Закон «Про ринок газу» для того, щоб повністю досягти енергетичної безпеки.

Учасники «круглого столу» обговорили розробки ефективних механізмів та планів дій щодо посилення енергетичної безпеки України та її ролі в забезпеченні енергетичної стабільності Європейського Союзу.

Під час заходу також було оцінено поточний стан енергетичної безпеки в регіоні, проаналізовано ключові загрози енергетичній безпеці України та визначено основні пріоритети до 2020 року щодо посилення енергетичної безпеки.

В рамках заходу було представлено аналітичний матеріал «План заходів зі зміцнення енергетичної безпеки України до 2020 року», підготовлений експертами Інституту суспільно-економічних досліджень.

План заходів є результатом своєрідного аудиту української енергетики, у якому перелічено головні внутрішні та зовнішні загрози для галузі.

Прес-служба Верховної Ради України