«Унікальність» українського енергоринку

Категорія: Публікації Опубліковано: Понеділок, 24 липня 2017 Автор: Андрій Герус
Андрій Герус

У нас унікальна ситуація. Тариф «Енергоатому» найнижчий у світі - 0,48 грн за квт·г. Енергоатом виробив 58,4% всієї електроенергії за 6 міс. 2017 р.

Але оптова ціна електроенергії (1,34 грн) вища, аніж у сусідніх європейських державах, а тарифи на електроенергію для бізнесу та бюджетних установ вищі, аніж у Швеції, Норвегії, Данії, США, Канаді. Вдвічі вищі, аніж у наших конкурентів на зовнішніх ринках - Росії та Казахстані.

Найнижчий у світі тариф «Енергоатому» по дорозі до ринку усереднюється із найвищими у світі тарифами для теплової генерації та сонячними/вітровими «зеленими» тарифами. Фактично відбувається крос-субсидування і серед виробників - «Енергоатом» своїм низьким тарифом дотує високі тарифи інших виробників. Це теж спосіб заробляти на держ компанії.

Ще один спосіб «додаткових чайових» - у прогнозному балансі виробництва е/е. Насправді тарифи встановлено із розрахунком, що Енергоатом ніби-то мав виробити 53% е/е (прогнозні баланси від 31.10.2016 та 03.03.2017). Виходячи з цього і платять усі споживачі.

Оскільки на ринку виявилося більше дешевої електроенергії (58,4%), то з’явилися вільні гроші. По правилах ринку всі вільні гроші падають тепловій генерації. Так вони отримали за цих півроку «додаткових чайових» на 3,5 млрд грн. Можна було б повірити у просту помилку, але похибка у 5% для енергоринку великої країни - це дуже багато, і ці помилки всупереч законам статистики та імовірності повторюються в одну сторону.

Відповідно тариф ТЕС став більшим від планового, тобто покриває ціну вугілля більше (біля 2500 грн), аніж планово закладалося (2000 грн.).

Тим не менше, на ДП «Волиньвугілля, на ДП «Лисичанськвугілля» страйк шахтарів через 2-3 місячну заборгованість по зарплаті.

Ось такий Роттердам. Але зате по дорозі заробили всі, хто треба.

UAINFO