Розумна енергетична безпека та незалежність

Категорія: Публікації Опубліковано: Середа, 02 серпня 2017 Автор: Євген Баранник
Smart Grid

Невпинно дорожчають повсякденні блага, які ми звикли вважати неодмінною умовою комфортного життя: подача та відведення води, газ, електроенергія, утилізація сміття, тощо. Невідворотною стає потреба у розвитку поновлюваних джерел енергії для нашого повсякденного життя – як на роботі, так і вдома. Доводиться швидко та вміло підлаштовуватися до цих (не завжди приємних) змін у енергопостачанні. Не кращим чином підготовлені до цього наші електромережі. Адже зношеність устатковання та технічні рішення минулого століття, втілені у нормативних документах, помножується на застарілі технології ручного керування. Відомо, що фото- та вітрогенерація надто залежать від природних факторів, які залишаються поза нашим впливом. Світовий досвід показує, що запорукою утримання балансу між попитом і пропозицією електроенергії є лише функціювання інтелектуальних мереж. Це мережа, до якої підключено усіх учасників, від численних й різноманітних виробників енергії до таких самих різноманітних її споживачів.

Велінням часу є децентралізація вироблення електроенергії, тобто перехід від монопольного виробництва первинної енергії - на АЕС та на викопних енергоносіях - до невеликих ТЕЦ, а також генерації з відновлюваних джерел, як от фотоелектричні, енергії вітру та біогазу. До тог ж, такий перерозподіл сприяє демократизації суспільства, коли, разом з монополіями, зникають можливості диктувати непідйомні тарифи. Але впровадження такої системи призводить до суттєвого ускладнення завдань з регулювання обтяжень у електричних мережах, стабільності напруги і, зрештою, стабільності самої мережі.

Впоратися з задачами такого рівня складності здатні лише інтелектуальні мережі розподілу енергії "Smart Grid", які за всяку ціну намагаються відвернути «віялові відключення», що є надто популярними у наших мережах за умов нестачі генерувальних потужностей. Світовий досвід запровадження "Smart Grid" показує, що це і є той всеосяжний інтелектуальний спосіб досягти оптимізації ефективного використання усіх видів енергії.

Який внесок у цю важливу справу може зробити Український комітет захисту від блискавки (УКЗБ)?

Важливість цих завдань буде швидко збільшуватися зі зростанням числа Smart-будівель, які постачаються енергією від "Smart Grid". У таких будівлях (спорудах) неодмінно існуватиме попит на відповідний захист мереж та окремих (особливо електронних) компонентів системи, незалежно від того, є це виробники чи споживачі електроенергії. Для задоволення цих потреб має бути розроблено технічні рішення щодо побудови та належного захисту інфраструктури будівельних об’єктів аби енергія могла безпечно й надійно діставатися до місця призначення. Ці рішення полегшують проектування й монтаж інтелектуальних будівель (споруд) та джерел постачання електроенергії - від надійної мережевої взаємодії усіх окремих компонентів до всебічного координованого захисту чутливих систем.

Неабиякого значення набуває при цьому дотримання вимог електромагнетної сумісності (ЕМС) у будівлях (спорудах). Однією зі складових є при цьому влаштування системи комплексного захисту від блискавки (LPS). Вона має являти собою гармонійне та координоване поєднання:

- системи перехоплення блискавки та доземних провідників;
- системи земляного закінчення;
- системи еквіпотенційних сполучень;
- системи захисту від імпульсних перенапруг.

Відсутність (або невідповідність) будь-якої з цих складових буде «Ахилесовою п’ятою» об’єкту, у яку колись та влучить вогняна стріла Зевса. Новітні архітектурні рішення вимагають враховувати вимоги ЕМС вже на ранніх стадіях проектування. Це дозволяє застосовувати найбільш ефективні, економічно обґрунтовані та довговічні технічні рішення. Зокрема, LPS, яку вбудовано до самої споруди, найменшим чином впливає на її зовнішній вигляд, спрощується монтаж, зменшуються витрати на обслуговування у процесі експлуатації. Спеціялісти, які об’єдналися в УКЗБ, надають неабияку допомогу проектувальникам та монтажникам LPS задля досягнення найкращих результатів.

Закликаємо усіх приділити належну увагу дотриманню належного рівня захисту об’єктів ПЕК від згубної дії блискавки, надати всебічну підтримку діяльності УКЗБ.