Український Енергетичний Форум «Вимоги сучасності – технічна необхідність та економічна доцільність модернізації ринку електричної енергії»

Категорія: Публікації Опубліковано: П'ятниця, 13 жовтня 2017 Автор: НТСЕУ
Модернізація ринку електричної енергії

 

28-29 вересня 2017 року в Одеській академії будівництва та архітектури відбувся Український Енергетичний Форум «Вимоги  сучасності – технічна необхідність та економічна доцільність модернізації ринку електричної енергії».

Цей форум став першим енергетичним форумом, який проводиться під егідою громадської спілки «Міжнародна рада з великих електричних систем в Україні» (CIGRE- Ukraine).

Більш ніж 100 представників енергетичних компаній, органів влади, провідних українських та міжнародних оглядачів  та експертів в сфері енергетики зібралися в Одесі для обміну знаннями, досвідом, об’єднання зусиль для удосконалення електроенергетичних систем сьогодні і в перспективі.

З вітальним словом до учасників Форуму звернувся Президент ГC «Сігре-Україна» Олександр Светелік. «Ми не чуємо один одного і саме тому ми повинні постійно створювати подібний майданчик для розгляду і вирішення актуальних проблем. Загальне розуміння прийде, коли ми сядемо за один стіл. Сьогодні ми маємо почути кожного та знайти спільну стратегію дій в перехідному періоді нашої української енергетики!», -  відмітив він важливість самого форуму, дискусії та обговорення основних проблем в сфері електроенергетики. 

У своїй доповіді керівник державного підприємства «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук повідомив, що після приєднання до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E Україна отримає можливість збільшити обсяг торгівлі електроенергією з ЄС. Паралельний режим роботи української енергосистеми з ENTSO-E дозволить наростити обсяг торгівлі електроенергією з Європейським Союзом з 4-5 млрд кВтг орієнтовно до 18-20 млрд кВтг на рік. За його словами, синхронізація дозволить отримувати допомогу (у разі необхідності) та імпорт електроенергії з ЄС. «Якщо припустити, що наш і європейський енергомікс буде через 6-7 років таким же, то близько 40% часу в році з цього обсягу торгівлі припадатиме на імпорт, 60% - на експорт».

Про розвиток енергетичної стратегії України  до 2035 року розповів Андрій Пєрєвєртаєв, експерт Групи координації проектів Програми реформування енергетичного сектора Міненерговугілля. Він проінформував, що Міненерговугілля займається розробкою  дорожньої карти, яка буде містити деталізацію енергетичної стратегії. «До кінця року з'явиться перша редакція дорожньої карти. У ній вже буде міститися секторальний аналіз. Проведено оцінки проектів, в тому числі з модернізації галузі та її інтеграції з ENTSO-E », - розповів експерт. Разом із цим - «У нас два роки на імплементацію Третього енергопакету. У країн ЄС було десять років на це. Ми не зможемо його повністю впровадити 2020 року. Навіть з термінологічної точки зору переклад займає велику кількість часу».

 Не менш важливим для розвитку енергосистеми є  підвищення рівня надійності і безпеки  технологічних процесів під час модернізації   енергетичних об’єктів, адаптація системи диспетчерського  керування  до нових умов експлуатації з впровадженням цифрових підстанцій, «розумних  мереж» та європейських нормативів. На цьому наголосив Юрій Бондаренко, перший віце-президент ГС  «Сігре-Україна», генеральний директор ТОВ «Науково-технічна компанія «ЕНПАСЕЛЕКТРО».

Жваву дискусію викликало питання концепції ціно- та тарифоутворення в новій моделі ринку. Володимир Євдокімов, член президії ГС  «Сігре-Україна», розглянув важливі  питання можливих наслідків впровадження нової моделі ринку, створення автоматизованої системи тарифоутворення та питання моніторингу і прогнозування цін. «Поки буде формуватися ринок, певні його сегменти, то буде важко спрогнозувати, які будуть ціни на відповідних ринках, і це може вплинути на кінцевого споживача і, в першу чергу, на побутового.  На нашу думку, ціни для побутового споживача повинні економічно обґрунтовуватися, але для цього необхідний перехідний період. Цей період дасть можливість уникнути різкого зростання цін на початковому етапі відкриття ринку», - підкреслив спікер.

Експерти також  звернули увагу на перспективи розвитку гідроенергетики в Україні. «Тема будівництва ГАЕС   стала одним із пріоритетних пунктів Нової енергетичної стратегії. У цей період (до 2020 р), має відбутися становлення, закладення фундаменту подальшого розвитку гідроелектроенергетики», - стверджує Юрій Ландау, заступник генерального директора ПАТ «Укргідропроект».

На конференції підкреслювалось, що Нова енергетична стратегія України до 2035 року вперше визначає питання енергозбереження, енергоефективності, використання відновлюваних та низьковуглецевих джерел енергії в якості основи енергетичної політики. Виконанню міжнародних екологічних зобов’язань Україною може бути здійснено тільки комплексно шляхом будівництва нових більш ефективних з більшим коефіцієнтом корисної дії і відповідно забруднюючими викидами і скидами  енергетичних установок, комбінованого тепло, холодо- та електрозабезпечення, модернізації  діючих енергетичних потужностей та оптимізації режимів їх роботи, впровадженням більш ефективного енергозберігаючого обладнання в промисловості, транспорті, побуті.

Із доповідями на форумі виступили: В.Арсірій, В.Євдокімов, Ю.Бондаренко, О.Брехт, М.Вишневський, К.Данилкова, С.Єрмілов, О. Зенюк,  В.Ковальчук, Ю.Ковальчук, А.Ковров,  С.Кучер, Г.Лисиченко, В.Лір,  А.Пєрєвєртаєв, В. Петраш, С.Поташнік, І.Пульвас, В.Росовський, С.Сапегин, О.Светелік, І.Стефанюк, С.Чех, М.Шпір, Ю.Ландау, В.Севост’янов.

Було розглянуто доповіді за темами:

Підводячи підсумки, учасники Форуму підкреслили, що прийнята «Енергостратегія України 2035» передбачає створення стимулюючих умов для розвитку генерації і модернізації енергетичної інфраструктури.

У процесі модернізації енергетичних ринків виграють всі. Поява додаткової конкуренції буде сприяти зростанню товарообігу, а отже покращенню економіки.

Форум визначив пріоритетним завданням енергетичних підприємств, громадських організацій та органів влади знайти спільне розуміння вирішуємих завдань, спільну стратегію дій в перехідному періоді української енергетики.

Цим заходом здійснено перший крок створення відкритого майданчику для обговорення та відпрацювання спільних рішень.

 Довідка

Організатори: Громадська спілка «Міжнародна Рада з великих енергетичних систем CIGRE в Україні», Академія енергетики України та Одеська державна академія будівництва та архітектури. За сприяння та участі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Партнери: ОЕП «ГРІФРЕ», НТСЕУ, Міжнародний виставковий центр, ВГО «Асоціація «Укргідроенерго», МВЦ, ВГО «Українська спілка промисловців та підприємців», ВГО «Енергетична Асоціація України», ГС «Українська вітроенергетична асоціація», ГС «Всеукраїнська Енергетична Асамблея».