Галина Карп: Міненерговугілля й надалі сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в Україні

Категорія: Публікації Опубліковано: Середа, 28 лютого 2018 Автор: Міненерговугілля

У відкритті Українського енергетичного форуму взяла участь перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Галина Карп. 

У виступі перший заступник Міністра наголосила, що Урядом України та Міненерговугілля нарощується темп проведення реформ у паливно-енергетичного комплексі для забезпечення стратегічних цілей, спрямованих  на досягнення енергетичної незалежності і, як наслідок, енергетичної безпеки.

Галина Карп відзначила важливість прийняття Урядом  минулого року нової Енергетичної стратегії України на період до 2035 року, яка відповідає євроінтеграційним прагненням України, орієнтована на енергоефективний розвиток суспільства та закладає основи енергетичної безпеки. Зокрема, за словами Галини Карп,  упродовж найближчих років головні акценти зроблені на впровадженні реформ та формуванні конкурентного та інвестиційно привабливого середовища. Також Міненерговугілля здійснює заходи  щодо реформування енергетичних компаній відповідно до зобов’язань України у межах Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, збільшення видобутку газу, зниження енергоємності ВВП та подальшого розвитку відновлюваних джерел енергії.

Подальші кроки щодо впровадження Енергетичної стратегії будуть  орієнтовані на роботу  енергосистеми  в умовах нового ринкового середовища та інтеграції ОЕС України з енергосистемою Європи. «Планується інтенсивне залучення інвестицій у сектор відновлюваних джерел енергії, розвиток розподіленої генерації, зокрема розробка та початок реалізації плану впровадження «розумних» енергетичних мереж (Smart Grids) та створення розгалуженої інфраструктури для розвитку електротранспорту», - наголосила Галина Карп.

Коментуючи ситуацію в нафтогазовому комплексі, Галина Карп підкреслила необхідність збільшення національного газовидобутку та адаптації потужностей ГТС в умовах розвитку загальноєвропейського ринку природного газу. При цьому зазначила,  що Урядом у 2017 році створено сприятливі умови для залучення інвестицій у видобуток природного газу шляхом податкового стимулювання буріння нових свердловин. При цьому наголосила, що Міненерговугілля й надалі сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату. Одним із кроків для цього є також  впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей.

Окремо зупинилася Галина Карп на  заходах з метою зміцнення енергетичної безпеки. Зокрема,  збільшено кількість ядерного палива альтернативного постачальника, розпочато реалізацію проекту будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, що дозволить змінити існуючу схему поводження з відпрацьованим ядерним паливом енергоблоків АЕС та стане важливим кроком у напрямку енергетичної незалежності.

Також, наголосила Галина Карп,  схвалено Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок на 2018-2033 роки, виконання якого сприятиме поступовому скороченню ТЕС, ТЕЦ, міськими котельнями та великими промисловими підприємствами викидів оксиду сірки, пилу та оксиду азоту в атмосферне повітря. Схвалено Концепцію реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року та започатковано процес оптимізації структури державних підприємств вугільної промисловості.

Подальші кроки в роботі Міненерговугілля спрямовані на лібералізацію ринків природного газу та електричної енергії у відповідності до вимог Третього енергопакету ЄС,  імплементацію пакета дерегуляційних заходів з підвищення видобутку природного газу в Україні, продовження виконання заходів із заміщення дефіцитного антрацитового вугілля на газову групу вугілля та з диверсифікації джерел постачання ядерного палива на енергоблоки українських АЕС.

Також планується здійснення заходів,  спрямованих на створення передумов для синхронізації Об’єднаної енергетичної системи України з об'єднанням енергосистем країн Європейського Співтовариства, а також завершення реструктуризації публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»,

«Усі намічені пріоритетні заходи спрямовані на забезпечення енергетичної незалежності держави та приведення функціонування галузей ПЕК у відповідність до стандартів ЄС», - підсумувала Галина Карп.

У відкритті Форуму взяли участь Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, голова Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки  Олександр Домбровський,Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хью Мінгареллі, Голова Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства Янез Копач, провідні експерти енергетичної сфери та представники бізнес-середовища.

Міненерговугілля