Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Європейський курс на низьковуглецеву економіку: ВДЕ, тарифи як мистецтво балансу, законодавча підтримка

Категорія: Публікації Опубліковано: Четвер, 05 липня 2018 Автор: НТСЕУ

Зміст статті

Курс на низьковуглецеву економіку

Алла Дубровик-Рохова, «День», 26.06.2018

20 червня переговірники Єврокомісії, Європарламенту і Ради ЄС домовилися щодо управління Енергетичним союзом. Спільний проект має забезпечити доступ всіх європейців до надійної, доступної та екологічно безпечної енергії.

  • Завдяки новій системі управління ЄС має досягти таких цілей: стати світовим лідером із відновлювальної енергетики, зробити енергоефективність першим пріоритетом, забезпечити справедливі умови для споживачів і прокласти шлях довгостроковій стратегії ЄС зі зменшення викидів парникових газів.
  • Регламент має забезпечити досягнення цілей ЄС, зокрема енергетичних та кліматичних показників ЄС до 2030 року. Це зменшення викидів парникових газів на 40 відсотків, мінімальна частка відновлювальної енергії в загальній структурі енергії ЄС на рівні не менше ніж 32 відсотків та енергозбереження на рівні 32,5 відсотка.
  • Для досягнення цілей Енергетичного союзу в тексті Регламенту прописано політичну процедуру співпраці між країнами ЄС та Єврокомісією, а також між самими країнами ЄС.
  • У зв’язку з цієї домовленістю віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович заявив: «Зараз я очікую, що до кінця року країни-члени підготують проекти енергетичних та кліматичних планів. Вони стануть важливим сигналом для інвесторів, які потребують ясності й передбачуваності».
  • Ця угода є ще одним важливим кроком у переході до чистої енергії. Вперше у нас буде механізм управління Енергетичним союзом. Воно буде прописано у правилах ЄС, включатиме всі сектори енергетичної політики і впроваджуватиме кліматичну політику відповідно до Паризької угоди. Після завершення підготовки національних планів країн-членів до ЄС прийдуть інвестиції, які сприятимуть модернізації економіки та енергосистем ЄС, створенню нових робочих місць, заощадженню європейців на комунальних платежах і зменшенню вартості імпорту енергопродуктів до ЄС», — прокоментував єврокомісар з кліматичних дій та енергетики Міґель Аріас КАНЬЄТЕ.
  • Попередньо ухвалений текст Регламенту щодо управління Енергетичним союзом визначає багатоскладову процедуру співпраці між країнами ЄС та Єврокомісією, а також між самими країнами ЄС задля досягнення цілей Енергетичного союзу. У Регламенті взято до уваги, що різні країни можуть зробити різний внесок до Енергетичного союзу. Також країни-члени зобов’язані забезпечити модель низьковуглецевого розвитку в довгостроковій перспективі, щонайменше упродовж наступних 30 років.
  • Крім того, в тексті Регламенту прописано більш простий механізм подання електронних звітів задля забезпечення надійності та прозорості інформації в цій сфері. 2021 року цей Регламент замінить Регламент ЄС № 525/2013 щодо механізму кліматичного моніторингу, який визначає зобов’язання ЄС та його країн-членів із звітування ООН.

Нагадаємо, Україна увійшла в десятку перших країн світу, яка розробила стратегію низьковуглецевого розвитку. Це обговорювалося під час конференції проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Зараз вуглецеємність ВВП України в 3,3 разу перевищує показник країн ЄС.