Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Історія НТСЕУ

Категорія: Публікації Опубліковано: Середа, 10 березня 2010 Автор: НТСЕУ

З історичного погляду, виникнення і становлення громадського всеукраїнського об'єднання енергетиків та електротехніків – нині Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України (НТСЕУ) – можна датувати 1880 роком.

Саме тоді в Росії та інших розвинутих країнах світу розпочато широкомасштабні електротехнічні експерименти і дослідження. З метою об'єднання зусиль фахівців-електротехніків Росії, у складі Імператорського Російського технічного товариства (РРТ) за ініціативи видатних електротехніків і вчених-фізиків А. Лодигіна, В. Чиколєва, П. Яблочкова, Д. Лачинова, О. Попова у 1880 році створено VI електротехнічний відділ. В Україні перші електротехнічні відділення РТТ діяли у Києві, Одесі, Катеринославі, Миколаєві.

Серед членів цього товариства відомі вчені та інженери А. Бородін, А. Струве, М. Бахмутов, А. Тирмос, П. Швецов, М. Доліво-Добровольський, Г. Городецький та інші.

Зусиллями науково-технічного об'єднання фахівців здійснювалась велика просвітницька робота; організовувались численні виставки; видавався журнал «Электричество»; ініціювались, розроблялись і впроваджувались технічні новинки; будувались перші електростанції та лінії електропостачання; електрика приходила у побут і на виробництво.

Видатні енергетики і електротехніки VI відділу РТТ, а з 1918 року – Центральної електротехнічної ради (ЦЕР) – Г. Кржижановський, Л. Красін, І. Александров, О. Вінтер, Г. Графтіо, М. Шателен та ін., об'єднали свої творчі фахові можливості і розробили перший довгостроковий план електрифікації Росії – план ГОЭЛРО, за яким майже третину нових енергетичних потужностей планувалось ввести в Україні. Цей проект став підґрунтям становлення і подальшого розвитку енергетики країни. У квітні 1928 року за ініціативи ЦЕР скликано І Всеукраїнський енергетичний з'їзд, на якому обговорено план електрифікації України за проектом ГОЭЛРО. Зокрема підтверджено доцільність спорудження потужної гідроелектростанції на Дніпрі та промислових електростанцій на Донбасі. З часом, один із основних об'єктів плану ГОЭЛРО – Дніпровська ГЕС стала символом єднання праці, техніки і науки.

У 1932 році енергетичні та електротехнічні товариства Радянського Союзу об'єднано у Всесоюзне наукове інженерно-технічне товариство енергетиків (ВНІТТЕ), яке очолив видатний інженер-електрик А. Вінтер. Відділення ВНІТТЕ працювали у Харкові, Києві, Дніпропетровську, Одесі, Донецьку та інших містах України. У відділеннях ВНІТТЕ діяли секції з світлотехніки, гідротехніки, електричних машин, автоматики, високовольтної техніки, теплоенергетики та інші.

ВНІТТЕ, а згодом – Науково-технічне товариство енергетики та електротехнічної промисловості (НТТЕіЕП), долучились до відбудови зруйнованого війною господарства, створення і впровадження нової техніки. Саме тоді пожвавлено рух винахідників і раціоналізаторів, створено фундаментальні наукові засади енергетики, енергомашинобудівної та електротехнічної промисловості.

12 грудня 1968 року делегатами регіональних відділень Науково-технічного товариства енергетики та електротехнічної промисловості на території України утворено Українське республіканське правління НТТЕіЕП. Першим головою УкрНТТЕіЕП обрано видатного інженера та організатора виробництва Г. Клименка, а його заступниками – О. Дупака, І. Калініченка, Б. Таранова.

За роки конструктивної громадськозначимої діяльності УкрНТТЕіЕП члени товариства взяли активну і творчу участь в реалізації великомасштабного проекту електрифікації України, у розв’язанні складних технічних проблем організації паралельної роботи Єдиної енергосистеми Радянського Союзу з енергосистемами країн-членів Ради економічної взаємодопомоги.

Завдяки втіленню наукових і технічних ідей створено могутній енергетичний комплекс та Об'єднану енергетичну систему України. Опікувались розвитком електроенергетичної галузі та її науково-технічної складової відомі фахівці: К. Побігайло, П. Непорожній, Г. Клименко, І. Швець, В. Толубинський, В. Холмський, І. Постников, С. Лєбєдєв, Л. Ландау, В. Скляров, Ф. Сапожников, Є. Чулков, Г. Строков, І. Гончаров, С. Поташник, І. Калініченко, В. Носачов, А. Шидловський, Б. Стогній, А. Долинський та ін.

Вагомим внеском у розвиток енергетики, інженерної науки і техніки країни є діяльність членів науково-технічного товариства – науковців та інженерів, серед яких наші сучасники-Почесні Президенти НТСЕУ А. Гриценко, В. Семенюк, О. Шеберстов, В. Лучніков, які протягом останніх трьох десятиріч очолювали УкрНТТЕіЕП - НТСЕУ.

В 1991 році, після здобуття Україною незалежності, на базі Українського правління Науково-технічного товариства енергетики та електротехнічної промисловості створено Науково-технічну спілку енергетиків та електротехніків України. Спілка успадкувала славетні наукові та інженерні традиції, активну громадянську позицію попередників і є гідним правонаступником перших електротехнічних відділень РТТ на території України.

Діяльність Центрального правління Спілки і 14-ти регіональних відділень охоплює всю Україну. Колективними членами Спілки є провідні енергетичні та електротехнічні компанії, підприємства і організації, наукові установи та навчальні заклади різних відомств і форм власності.

За усталеної традиції, Спілка приділяє особливу увагу питанням енергетичної, економічної та екологічної безпеки, застосовує експертну оцінку й прагне залучати до обговорення значущих енергетичних проектів і технічних ідей провідних фахівців різних галузей знань та сфер діяльності, а також широкі кола громадськості.

Спілка є однією з найвпливовіших громадських організацій енергетичного спрямування, плідно співпрацює з органами законодавчої та виконавчої влади, енергетичними та електротехнічними компаніями, підприємствами і організаціями, науковими закладами та вузами країни, бере участь у формуванні енергетичної політики на загальнодержавному і регіональному рівнях.

Сьогодні НТСЕ України опрацьовує відповідні концепції, програми та альтернативні енергетичні проекти, сприяє обміну знаннями та підвищенню кваліфікації працівників галузі (організовує конференції, симпозіуми, семінари тощо), здійснює незалежну експертизу відомчих рішень, вивчає громадську думку стосовно розвитку енергетики і захисту довкілля.

Серед громадськозначимих акцій, які були проведені НТСЕУ останнім часом і мали громадсько-політичний резонанс, можна назвати забезпечення розробки основних положень і організацію громадського обговорення проекту Закону України «Про електроенергетику»; проведення круглих столів і громадських обговорень проблем забезпечення надійної роботи Об'єднаної енергетичної системи України з метою недопущення системних аварій і забезпечення енергетичної та екологічної безпеки держави; розробка довгострокової енергетичної доктрини, стратегії і програми розвитку енергетики; сприяння науковому забезпеченню інноваційно-інвестиційних планів розвитку енергетичного комплексу країни та ін.

На численних науково-технічних заходах, за участі та з ініціативи НТСЕУ, розглядаються найактуальніші завдання та проблеми енергетичної та екологічної безпеки України; ефективності роботи енергетичних об’єктів; вдосконалення енергетичного обладнання; раціоналізації управління галуззю; енергозбереження; використання вітрової, сонячної, геотермальної енергії та інших відновлюваних джерел енергії; можливості міжнародної кооперації з метою розвитку ядерної енергетики тощо.

Наразі НТСЕУ працює над вирішенням проблеми наукового супроводження реалізації інноваційно-інвестиційних програм розвитку енергетики, запровадженням відповідного постійного моніторингу на загальнодержавному і регіональному рівнях та залученням інвестиційних ресурсів у енергетику; шляхами технічного переоснащення енергетичних об'єктів та впровадженням нових технологій під час реконструкції й модернізації ТЕС, ГЕС, магістральних та розподільчих електромереж; можливостями перетворення енергії і раціоналізацією використання органічного палива в енергетиці; розв’язанням проблем глобальної зміни клімату і викидів парникових газів; перспективами розвитку Енергетичного ринку України.

Важливим завданням Спілка вважає підготовку висококваліфікованих фахівців-енергетиків. За участі НТСЕУ щорічно відбуваються Всеукраїнські конкурси "Лідер паливно-енергетичного комплексу" та "Молодь – енергетиці України".

Під пильною увагою Спілки – зниження технологічних втрат електричної енергії в мережах; екологічні, економічні та соціальні проблеми виведення ЧАЕС з експлуатації; впровадження когенераційних технологій; використання біомаси та твердих відходів для отримання енергії; широке застосування ресурсів малої гідроенергетики.

НТСЕУ прагне гарантованого дотримання енергетичної безпеки та енергоефективності виробництва України на Європейському рівні. Саме тому НТСЕУ опікується розробленням, розглядом та експертною оцінкою планів «Енергетичної стратегії України на період до 2030 року».

Не дарма тематику останніх міжнародних енергетичних конференцій присвячено енергобезпеці Європи, нетрадиційній енергетиці, вдосконаленню вугільної теплоенергетики та промислової теплотехніки, екології об'єктів паливно-енергетичного комплексу.

Статутом НТСЕУ передбачено участь у законотворчій та нормотворчій діяльності Верховної Ради, органів державної виконавчої влади, зокрема в обговоренні проектів відповідних нормативно-правових актів, надання пропозицій щодо удосконалення, а також роз'яснення широкому загалу.

Науково-технічну спілку енергетиків та електротехніків України акредитовано при Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (20.04.2005 р. №79-\/ІІ та повторно - 29.11.2006 р. прот.№11).

У 2003 році НТСЕУ зареєстровано в Національній комісії регулювання електроенергетики України технічним експертом при НКРЕ (відповідно до постанови НКРЕ від 08.12.2003 № 1272).

При НТСЕУ діє Інститут енергетичних досліджень, відомий позитивним досвідом розроблення законодавчих актів і нормативних документів, відповідних концепцій, програм та альтернативних енергетичних проектів, науково-технічними рекомендаціями Уряду з проблем енергетики та енергетичної політики держави, здійсненням незалежних експертних оцінок відомчих рішень та техніко-економічним аналізом проектів реабілітації енергетичних об'єктів тощо.

НТСЕУ є членом Громадської ради України, Громадських рад при Мінпаливенерго, Мінприроди України, Національній комісії регулювання електроенергетики України.

НТСЕУ плідно співпрацює зі всеукраїнськими громадськими об'єднаннями: Спілкою наукових та інженерних об'єднань України, Громадськими радами при Мінпаливенерго, Мінприроди, НКРЕ України, Громадською радою України, ОЕП «ГРІФРЕ», Радою старійших енергетиків України, Українським ядерним товариством, профспілками енергетиків країни, партіями та громадськими об'єднаннями, органами законодавчої та виконавчої влади, міжнародними об'єднаннями науковців та інженерів.

НТСЕУ є співзасновником Міжнародного Союзу наукових та інженерних громадських об'єднань.