100-річчя ОНПУ

Категорія: Публікації Опубліковано: П'ятниця, 14 вересня 2018 Автор: НТСЕУ
Одеський національний політехнічний університет

Одеський національний політехнічний університет – найстаріший вищий технічний навчальний заклад на півдні України. За роки існування одеські політехніки зробили значний внесок у розвиток української та світової науки і техніки, у підготовку фахівців для народного господарства. Випускники університету плідно працюють у всіх регіонах України та у понад дев'яносто зарубіжних державах.

Народжений у вересні 1918 р., Одеський національний політехнічний університет пройшов великий шлях становлення і розвитку. За роки свого існування він перетворився на один із провідних вузів України, став великим навчально-науковим центром, що зіграв і понині відіграє важливу роль в розвитку освіти і науки. Високий престиж університету визначається авторитетом видатних вчених, які працювали раніше і працюють у ньому в даний час. Серед них багато вчених зі світовим ім'ям.

Університет постійно розвиває творчі зв'язки з підприємствами, фірмами та організаціями, навчальними та науково-дослідними закладами України і зарубіжних держав; університет відкритий для співпраці з усіма, хто прагне допомогти розвитку вищої школи України.

Колектив університету, продовжуючи славні традиції політехніків, працює над примноженням науково-технічного потенціалу нашої держави, готує висококваліфіковані кадри для сучасного виробництва в нових економічних умовах, для наукових досліджень в різних галузях науки і техніки.

Життя і діяльність політехнічного – це життя всієї країни, життя його випускників, його вчених і викладачів – всіх тих, хто піднімав країну з руїн громадянської і світової війн; всіх тих, хто створював індустріальну потужність країни, хто пізнав тріумф першовідкривачів космосу.

Праці і досягнення наукових шкіл вчених, які в різні роки працювали в університеті, а також тих, хто продовжує трудитися в його стінах, широко відомі науковій громадськості. Серед них 1 лауреат Нобелівської премії, 4 Героя Соціалістичної Праці, 15 лауреатів Державних премій, 17 Заслужених діячів науки і техніки, 9 Заслужених працівників Вищої школи і народної освіти, 34 відмінника освіти України.   Більшість з них не лише працювали, а й отримали вищу освіту в Одеському політехнічному.

За високі показники в педагогічній і науково - технічної діяльності університету в 1993 році присвоєно статус державного університету, а в 2001 році – національного.

І сьогодні одеські політехніки активно працюють над інноваційним розвитком свого вузу, поставивши перед собою амбітне завдання отримання статусу дослідницького університету європейського рівня і це завдання політехніка по плечу!

Нині в ОНПУ навчається близько 20 тис. студентів, стажистів, аспірантів і докторантів, працює близько 4 000 викладачів, наукових співробітників, інженерно-технічних працівників. Серед них 57 академіків та член-кореспондентів державних і галузевих академій наук України, 13 академіків міжнародних академій, більш ніж 120 професорів і докторів наук, близько 450 доцентів й кандидатів наук.