В Енергодарі пройшла конференція з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів

Категорія: Публікації Опубліковано: П'ятниця, 12 жовтня 2018 Автор: НТСЕУ
ХV Українська конференція з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів

У м. Енергодар пройшла ХV Українська конференція з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів. Захід організовано Навчальним центром з фізичного захисту, обліку та контролю ядерного матеріалу імені Джорджа Кузмича та Відокремленим підрозділом «Запорізька атомна електростанція» (ЗАЕС) за підтримки Шведського органу з радіаційної безпеки (SSM), Норвезького агентства з радіаційного захисту (NRPA) та Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (НАЕК «Енергоатом»).

Загалом участь у заході взяли більше п’ятдесяти учасників з двадцяти восьми установ України, Швеції, Норвегії та Сполучених Штатів Америки. У рамках конференції розглядалися питання кадрового забезпечення ядерних установок і гарантування благонадійності персоналу, протидії кіберзагрозам. Також обговорювались проблеми транспортування радіоактивних матеріалів, а також фізичного захисту джерел іонізуючого випромінювання та інші.

Представники Національної гвардії України, Національної поліції України та Державної прикордонної служби висвітлювали проблематику забезпечення готовності персоналу з фізичного захисту, особового складу підрозділів охорони до дій в умовах надзвичайних і кризових ситуацій. Разом із тим, не оминули у обговоренні й таких питань, як роль правоохоронних органів у виявленні, запобіганні та попередженні актів ядерного тероризму.

Представники Швеції, Норвегії та США акцентували увагу на досвіді міжнародного партнерства щодо посилення системи фізичного захисту ядерних установок та ядерних матеріалів.

У рамках конференції протягом тижня було проведено низку круглих столів, де серед іншого обговорювались: сучасний стан вітчизняного законодавства за напрямом, забезпечення виконання гарантій МАГАТЕ та інше.

Uatom