Виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2018 році

Категорія: Публікації Опубліковано: Четвер, 21 лютого 2019 Автор: НТСЕУ
Угода про асоціацію між Україною та ЄС

У 2018 році Україна досягла значного прогресу у приведенні національного законодавства у сферах соціальної політики і трудових відносин у відповідність до європейського. Крім того, Уряд та Парламент завершують виконання умов Угоди у сфері діяльності компаній, корпоративного управління та підприємництва.

Про це під час презентації Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2018 році повідомила Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

«Також стабільно ми маємо позитивний результат з виконання Угоди у сфері енергетики. Прогрес, який ми маємо сьогодні, дозволив нам говорити про початок інтеграції ринків. Тобто кроки, зроблені Україною у напрямі виконання Угоди у цій сфері, є настільки суттєвими, що сьогодні ми говоримо не лише про правову, а й про структурну складову цього процесу», — зазначила представниця Уряду.

Зокрема, у 2018 році Україна та ЄС досягли згоди щодо оновлення Додатка XXVII до УА у сфері енергетики. «Йдеться не лише про ті зобов'язання, які ми будемо імплементувати в українське законодавство для того, щоб у нас діяли ті ж норми права і регулювання, які діють у європейському просторі. Не в останню чергу ми говоримо і про інфраструктурну інтеграцію», – наголосила заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко.

За її словами, газова інфраструктура України вже досить добре інтегрована в європейський ринок. З іншого боку, наша країна повинна імплементувати Угоду про умови приєднання до європейської енергосистеми з об'єднанням європейських операторів енергоринку (ENTSO-E). «Це означає, що Україна вперше відділиться від історичних приєднань з РФ та Білоруссю і об’єднається з ЄС», — підкреслила Наталія Бойко.

У митній сфері Україна виконала свої зобов’язання на 36%. Нині у цій царині наша країна зосереджена на імплементації в українське законодавство чотирьох пунктів.

«Мова йде про приєднання до Конвенції про режим спільного транзиту (NCTS), запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора (АЕО), питань захисту прав інтелектуальної власності під час митного оформлення товарів та ухвалення закону про митний тариф. Це ті чотири пункти, які ми станом на сьогодні мали би імплементувати в українське законодавство», — наголосила народний депутат України, голова підкомітету з питань митної справи та удосконалення Митного кодексу України Тетяна Острікова.

Своєю чергою заступник Міністра фінансів України Сергій Верланов додав, що в цій сфері є точкові законодавчі речі, над якими триває плідна співпраця Кабінету Міністрів, Верховної Ради й Європейського Союзу, і вже можна говорити про певні результати.

«У 2018 році нам вдалося разом досягти відчутного прогресу, зокрема, щодо запровадження в Україні авторизованого економічного оператора (АЕО). Ми отримали близько 50 зауважень до законопроекту, опрацювали його з експертами ЄС, внесли в Парламент та отримали лист відповідності цього документа законодавству ЄС. Також отримали позитивний відгук Єврокомісії щодо законопроекту про режим спільного транзиту (NCTS), який має бути схвалений Верховною Радою», — поінформував Сергій Верланов.

Згідно з Угодою, щороку відбувається поетапне зменшення мит.

«У нас майже не залишилося ставок мит з Євросоюзом більше 5%. Так, у 2018 році Україна отримала на 10 млрд менше мит, ніж у 2017 році. У цьому році ми отримаємо ще на 10 млрд менше мит», — підсумував Сергій Верланов.

Також минулого року Рада асоціації привітала прагнення України й надалі наближатися до європейського законодавства у сфері цифрової економіки. Сторони розпочали консультації щодо оновлення Додатка Угоди 17.3. «Телекомунікаційні послуги» до Угоди про асоціацію. Також Уряд схвалив Концепцію розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки, яка стала фактичною дорожньою картою виконання зобов’язань у сфері цифрової економіки. Документ передбачає, у тому числі, реформу системи надання державних адміністративних послуг.

«Це те, чого очікують громадяни, це впровадження некорупційних ефективних електронних послуг, які будуть надаватися в електронному вигляді через електронні ресурси органів державної влади», — зазначив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук.

Уже в першій половині 2019 року до Києва прибуде оціночна місія Європейської Комісії з оцінки правової та інституційної системи для функціонування ринку телекомунікаційних послуг України. Кінцева мета всіх трансформацій  — приєднання України до цифрового ринку ЄС.

Нагадаємо, за підсумками П'ятого засідання Ради асоціації Україна – ЄС сторони домовилися поглибити співпрацю у сферах енергетики, митниці, торгівлі та цифрової економіки.

Урядовий портал