Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Розпочав роботу X Український енергетичний форум

Категорія: Публікації Опубліковано: Середа, 27 лютого 2019 Автор: НТСЕУ
X Український енергетичний форум

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час X ювілейного Міжнародного енергетичного форуму, який проходить нині у Києві, заявив: «Для нас важливо досягти енергонезалежності. І ми знайдемо можливості, аби національна газовидобувна компанія була ефективною і досягла цілей, які стоять перед державою в цілому. Наше завдання – більше добувати і виробляти, ефективно споживати та з країни імпортера перетворитися на країну, яка забезпечує ресурсом себе сама».

Забезпечення повного обсягу потреб власним газом дозволить запровадити нові формули справедливого ціноутворення на ресурс, додав прем’єр-міністр.

Україна впроваджує три масштабні енергетичні реформи – реформу ринку газу, електричної енергії, вугільної галузі.

«В основі нової енергетичної політики країни, яка визначена Енергетичною стратегією України до 2035 року, доволі амбітні цілі. Ми ставимо перед собою завдання знизити вдвічі енергоємність економіки, наростити видобуток власних енергоресурсів, щоб зробити країну енергетично незалежною, і розвивати «зелену» енергетику», – зазначив Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко зупинилась на приведенні як моделі енергетичних ринків, так і їх регулювання до вимог ЄС, що вимагає структурних змін: повна імплементація Третього енергетичного пакета ЄС, реформування енергетичних компаній, виконання значної кількості заходів з інтеграції мережевих енергетичних ринків України до відповідних ринків ЄС, заходи з підвищення частки енергії з ВДЕ та збільшення енергоефективності.

Також заступник Міністра наголосила, що зараз триває робота із інтеграції ОЕС України до ENTSO-E,  що має бути завершена до 2025 року. При цьому Україна вже заручилась підтримкою наших партнерів (зокрема USAID, Світовий банк) у здійсненні цих заходів.

Окремо зупинилась Наталія Бойко на виконанні зобов’язань України щодо декарбонізації та зменшення рівня викидів забруднюючих речовин в атмосферу. При цьому відзначила важливість прийняття Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок та законодавчого забезпечення механізмів фінансування інвестиційних проектів з будівництва газоочисного обладнання в рамках плану, при паралельному створенні умов для заміщення енергії, генерованої на базі викопного палива, на енергію з відновлюваних джерел.

«Ми маємо цілком вмотивоване очікування того, що станом на 2020 рік мережеві енергетичні ринки України, як з погляду своєї організації, так і регулювання, будуть цілком відповідати моделі, прийнятій в ЄС, що було передбачено Енергетичною стратегією України до 2035 року саме на цьому етапі», – акцентувала заступник Міністра.

 «Наразі я можу впевнено сказати, що наш пріоритет – сформувати усі необхідні передумови для ринкової інтеграції з ЄС», – підсумувала Наталія Бойко.

 

За темою:

X Український енергетичний форум. Програма заходу

X Український енергетичний форум. Запрошення