Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Триває X Український енергетичний форум

Категорія: Публікації Опубліковано: Четвер, 28 лютого 2019 Автор: НТСЕУ
X Український енергетичний форум

Представники НТСЕУ Олександр Дупак, віце-президент - голова Виконкому, Юлій Куцан, член Центрального правління та Юрій Борзилов, виконавчий директор Спілки беруть участь у X Українському енергетичному форумі.

Олександр Домбровський, в.о. Голови  Комітету  з питань ПЕК, поділився новиною щодо схвалення на Комітеті законопроекту №8449-д про «зелені» аукціони до другого читання. Наголосивши, що в рамках запровадження функціонування нового ринку електричної енергії, цей законопроект має вирішити два нагальних питання: «Ми маємо дві ключові цілі. Перша - зменшити фінансове навантаження «зеленого» тарифу на споживачів та державні компанії, які за все це платять. Друга – маємо забезпечити інструменти для балансування та підтримки на належному рівні енергетичної системи країни. Ми вже домовились доручити Кабінету міністрів України спільно з Міненеровугілля в досить короткі терміни розробити концепцію будівництва нових балансуючих потужностей. Оскільки саме це сьогодні є ключовою проблемою нашої енергосистеми».

Ольга Буславець, генеральний директор Директорату енергетичних ринків Міненерговугілля, виступила з доповіддю «Реформа ринку електричної енергії». Вона зазначила, що протягом 2018 року було проведено величезну роботу для створення умов впровадження нового ринку електричної енергії.  Міністерством виконано всі необхідні заходи для функціонування першого етапу реформи – запровадження з 01.01.2019 роздрібного ринку електричної енергії, та продовжується здійснення заходів, спрямованих  на запровадження повномасштабного ринку.

Також Ольга Буславець проінформувала учасників форуму щодо основних напрямків діяльності Міненерговугілля в частині розвитку ринку електричної енергії та проведений аналіз стану справ запровадження нового ринку електроенергії. За результатами зазначеного аналізу окреслено низку проблемних питань, які виникли,  та визначено шляхи їх вирішення.

Основні тези доповіді

Презентація

У свою чергу, Сергій Бедін, генеральний директор «Енергоатом-Трейдинг» НАЕК «Енергоатом», висловив сподівання, що нова модель енергоринку на відміну від старої, дозволить Компанії стати повноцінним гравцем на ринку, який матиме: вільне ціноутворення, що дозволить Енергоатом реалізовувати електричну енергію за ринковими цінами, а також гарантуватиме оплату; створить конкуренцію між гравцями ринку; дозволить проводити довгострокове планування та бюджетування фінансово-господарської діяльності Енергоатома, як державного комерційного підприємства; залучити інвестиції для розвитку Компанії та розширить права споживачів. Головними ризиками для атомної генерації в умовах нового ринку, на думку Сергія Бедіна, є: законодавчі, ринкові та внутрішні.

«Що стосується законодавчих ризиків, то ст. 66 Закону України «Про ринок електричної енергії» містить законодавчі норми, які суттєво впливають на роботу Компанії в новій моделі ринку, зокрема в питаннях покладання на Енергоатом зобов'язань, які не тільки порушують принцип недискримінаційної участі в новому енергоринку - мова йде про затвердження порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами в редакції, що суперечить принципу недискримінаційної участі у ринку, а й негативно впливають на фінансовий стан Компанії. Також законодавчо неврегульованим залишається питання втручання у господарську діяльність Енергоатома шляхом прийняття рішень, які безпосередньо обмежують можливості Компанії відносно інших суб’єктів ринку, а також встановлюють заборони та обмежують права Компанії щодо провадження діяльності на ринку.

Крім того, нова редакція Закону України «Про врегулювання заборгованості за електричну енергію, яка утворилася на ОРЕ» прямо порушує інтереси Компанії, а Енергоатом й досі лишається головним кредитором ДП «Енергоринок», - зауважив генеральний директор «Енергоатом-Трейдинг».

Серед ринкових ризиків Сергій Бедін визначив непередбачену конкуренцію, зокрема через збільшення частки ВДЕ на ринку, а також неможливість отримання повної ринкової ціни електричної енергії через виробництво рівним графіком. Підвищення собівартості електроенергії, зокрема через зростання відрахувань на виконання Енергоатомом спеціальних обов’язків також створює певні ринкові ризики. Він також підкреслив, що: «Результатом дії комерційних-ринкових ризиків є скорочення доходу від реалізації продукції-послуг, а також зростання витрат, що призведе до скорочення прибутку Компанії або взагалі до збитків».

Далі буде …