Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Процес реформування ринку електроенергії і проблеми тарифної політики

Категорія: Публікації Опубліковано: Субота, 16 березня 2019 Автор: НТСЕУ

Зміст статті

Добове балансування: кому вигідно, кому ні?

Іван Гонта, «ДЗЕРКАЛО ТИЖНЯ», 02.03.2019

Чи реально з 1 березня це збалансує систему природного газу?

Для цього важливо підтримувати точний й адресний розподіл ресурсу в цій системі.

Баланс газової системи неможливий без точної, оперативної та адресної інформації про всі надходження та всі витрати природного газу за певний період. Досі в Україні таким періодом було встановлено місяць, тобто оператор газотранспортної системи (ГТС) раз на місяць зводив воєдино дані з усіх точок входу в газову систему й виходу з неї. Тобто зводив (або намагався це зробити) баланс газу за попередній місяць.

Усе змінив (має змінити!) Кодекс ГТС, який був таким нелюбим "Укртрансгазу". Але формально відповідав інтересам НАК "Нафтогаз України", яка заявила свою агресивну (але в рамках закону) політику виходу на внутрішній ринок газу й безпосередньо з поставкою адресному споживачеві.

Раніше внутрішній ринок газу мало цікавив "Нафтогаз", — поки було чимало коштів за транзит російського газу. Ця лавочка, схоже, невдовзі закриється. Але на чомусь же "Нафтогаз" має намір заробляти?! На видобутку й продажу природного газу українцям, якщо прислухатися до заяв менеджерів НАКу.

"Ринки газу й інших енергоресурсів у всіх країнах Євросоюзу працюють у режимі щодобового балансування. Ціна змінюється щохвилини або навіть щосекунди, і цю ціну всі трейдери бачать на своїх моніторах. Коли наш ринок працює в режимі щомісячної номінації, то це, з одного боку, дає певний лаг для маніпулювання ціною й ринком. З іншого — обмежує дії трейдерів і споживачів, не дає можливості для економії або додаткового доходу", — говорить заступник голови біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський.

Те, що впровадженням добового балансування газової системи в Україні з серпня 2018 р. займається оператор ГТС, є явним конфліктом інтересів. Тому нікого з учасників ринку газу не дивує, що за сім місяців роботи фахівців "Укртрансгазу" над добовим балансуванням термін його запуску переносився вже чотири рази. Хоча в Європі все-таки зберігають певну частку оптимізму й сподіваються на те, що п'ятий дедлайн, призначений на 1 березня, буде виконано. У листі, якого голова Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач направив в Асоціацію газового ринку України (АГРУ) за місяць до 1 березня, зазначено, що від НКРЕКП й "Укртрансгазу" отримано тверді запевняння в тому, що "нове відтермінування не буде запитано або затверджено". "У будь-якому разі ми не готові миритися з новим порушенням крайнього терміну з 1 березня 2019 р.", — зазначено в листі секретаріату.