Інтеграція ОЕС України до енергосистеми ENTSO-E

Категорія: Публікації Опубліковано: Субота, 16 березня 2019 Автор: НТСЕУ

Україна й Румунія планують підписати експлуатаційну угоду за стандартами ENTSO-Е до 2020

ДП «НЕК «Укренерго», 05.03.2019

28 лютого 2019 року на робочому засіданні Укренерго та румунський оператор системи передачі (ОСП) Transelectrica S.A. розглянули проект оновленої спільної Експлуатаційної угоди та додатків до неї.

Цей документ є частиною плану заходів з інтеграції української енергосистеми до європейського енергооб’єднання ENTSO-Е та адаптує договірну базу між країнами у відповідності до змін європейського законодавства. Угода передбачає визначення механізмів компенсації непередбачених відхилень, планування міжсистемних перетоків, умови диспетчерського управління паралельною роботою енергосистем тощо.

«Румунські колеги позитивно оцінили результати нашої роботи щодо виконання умов інтеграції об’єднаної енергосистеми України до мережі континентальної Європи, і підтримали нашу ініціативу з оновлення договірної бази між нашими компаніями. Ми дійшли згоди, що потрібно докласти максимальних зусиль для того, щоб експлуатаційна угода між Україною та Румунією була підписана вже до кінця 2019 року», — сказав заступник директора з оперативного керування – головний диспетчер ДП «НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко.

Також сторони домовились розробити та укласти низку документів для узгодження з новою нормативно-правовою базою ENTSO-E та покращення умов паралельної роботи енергосистем. Йдеться про Угоду щодо розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж між Україною та Румунією, Договір про надання аварійної допомоги, Угоду про обслуговування переходу через р.Дунай ПЛ 750 кВ Южноукраїнська — Ісакча тощо.

Разом з цим були обговорені питання щодо визначення області спостереження, методики розрахунку пропускної спроможності, процедур оцінки безпеки, організації волоконно-оптичної лінії зв’язку між Румунією та Україною по ПЛ 400 кВ Рошіорь – Мукачево та інші технічні питання.

Усі ці заходи дозволять суттєво вдосконалити паралельну роботу енергосистем двох країн у відповідності з нормативно-правовими засадами ENTSO-E.

 

Виклики для Укренерго: якою є роль компанії у новому ринку електроенергії

Марина Грицишина, Mind UA, 11.03.2019

Для роботи нового ринку електричної енергії важливим є виконання НЕК «Укренерго», як оператором системи передачі, всіх вимог Закону України «Про ринок електричної енергії». Проте, за кілька місяців до впровадження анонсованих новацій стали очевидними затримки з підготовкою до зміненого формату роботи. Так, 28 лютого 2019 року на Українському енергетичному форумі голова НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук зазначив перепони із розробкою інформаційної платформи для запуску з 1 липня 2019 року оптового ринку електроенергії.

Оператором системи передачі є учасник ринку електричної енергії, відповідальний за надійну передачу електроенергії від виробників до операторів системи розподілу за допомогою високовольтних електричних мереж. Зазвичай оператори належать до природних монополій та часто повністю або частково перебувають у власності держави. Кожна країна ЄС має одного оператора системи передачі. Виключенням є лише Німеччина, де існують чотири таких оператори.

З впровадженням нового ринку електроенергії в Україні таким оператором повинно стати Державне підприємство «НЕК «Укренерго». А для цього – відповідати певним вимогам.

Яким вимогам повинен відповідати оператор системи передачі в Україні? «Укренерго» має отримати ліцензію на провадження діяльності з передачі електроенергії, для чого компанії необхідно пройти анбандлінг (відокремлення), корпоратизацію та сертифікацію. Розглянемо кожен з етапів детальніше.

Далі в статті детально розглядаються: АНБАНДЛІНГ, КОРПОРАТИЗАЦІЯ, СЕРТИФІКАЦІЯ

Повний текст статті