Борги повертаються

Категорія: Публікації Опубліковано: Четвер, 30 травня 2019 Автор: НТСЕУ
ПАТ «Черкасиобленерго»

За два місяці поточного року ПАТ «Азот» виконав забов'язання за мировими угодами перед ПАТ «Черкасиобленерго» на сумму 18,8 млн грн. Дані кошти миттєво надходять в ДП «Енергоринок» в рахунок погашення боргу ПАТ «Черкасиобленерго» за період 2015-2016 років перед державним підприємством.

Таким чином, сплата коштів за мировими угодами за квітень-травень 2019 року втричі перевищила загальний розмір стягнення органами Державної виконавчої служби в примусовому порядку з липня 2018 року по квітень 2019 року. Так, за десять місяців органами Державної виконавчої служби в примусовому порядку стягнуто з ПАТ «Азот» на користь ПАТ «Черкасиобленерго» лише 6 799 001,97 грн. 

Приємно зауважити, що керівництво ПАТ «Азот» тримає слово та виконує взяті на себе зобов’язання своєчасно та в повному обсязі.

Так, з 1 січня 2019 року ПАТ «Черкасиобленерго» зменшило борг перед ДП «Енергоринок» більше ніж на 309,1 млн грн. за п’ять місяців поточного року.

Нагадаємо, 12 квітня Господарський суд Черкаської області затвердив мирові угоди між ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот», яким встановлено графік погашення заборгованості перед енергетичною компанією.

Керівництво ПАТ «Черкасиобленерго»  докладало максимальних зусиль для вирішення боргових питань Товариства. Так, протягом 2017-2018 років неодноразово проводило переговори щодо мирного врегулювання спору по стягненню з ПАТ «АЗОТ» боргу за електроенергію на користь ПАТ «Черкасиобленерго». Переговори проводилися відкрито з залученням керівництва Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаської обласної ради, керівництва ПАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Азот» та депутатів всіх рівнів. ПАТ «Черкасиобленерго» зверталося до ФДМУ щодо погодження укладення мирової угоди із ПАТ «Азот» та скликання Загальних зборів Товариства щодо її затвердження, про що свідчить ряд відповідних листів.

Підтримка проектів мирових угод засвідчена рішенням Черкаської обласної ради «Щодо підтримки проектів мирових угод між ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот» від 20.04.2018 р. № 22-1/VII (направлено звернення депутатів до в.о. Голови Фонду державного майна України Трубарова В.М.), зверненням до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. «Щодо кризового стану на ПАТ «Черкасиобленерго» від 05.05.2018 р. за № 666/01/01-55, зверненням з проханням посприяти якнайшвидшому затвердженню згаданих мирових угод до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. та в.о. голови Фонду державного майна України Трубарова В.М. (направив народний депутат України Петренко О.М. - депутатське звернення від 27 квітня 2018 р. № 599). Також на захист підприємства виступив і Центральний комітет «Укрелектропрофспілки», відповідне звернення «Про перегляд графіків розстрочення заборгованості перед ДП «Енергоринок» за 2015-2016 рр. та укладення мирових угод» було надіслано директору ДП «Енергоринок» Гнатюку Ю.Л. і в.о. Голови Фонду державного майна України Трубарову В.М. від 02.05.2018 р. № 03-03/83.

Зазначимо, що за цей час, за умови прийняття 3 липня 2018 року ухвали про затвердження мирової угоди, ПАТ «Черкасиобленерго» на сьогодні могло б отримати від ПАТ «Азот» більше 100 000 000 гривень, які б надійшли на рахунок ДП «Енергоринок» для зменшення існуючої заборгованості.

Черкасиобленерго