Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Водень принесе Україні до € 20 млрд інвестицій

Категорія: Публікації Опубліковано: П'ятниця, 20 листопада 2020 Автор: НТСЕУ
Водень принесе Україні до € 20 млрд інвестицій

Для України воднева економіка є дуже цікавим напрямком. Уже зараз інтерес до водню у світі величезний. А в України є значний потенціал, щоб забезпечити воднем Європу.

Про це під час круглого столу «Воднева економіка: дорожня карта» розказав виконавчий директор державної агенції UkraineInvest Олексій Іванченко, повідомляє Kosatka.Media.

За оцінками Єврокомісії загальна кількість інвестицій у водень до 2030 року оцінюється в 430 млрд євро. На лише виробництво водню планується витратити 220 млрд євро, з яких 160 буде направлено на отримання водню за рахунок відновлюваних джерел сонячних та вітрових станцій.

«Згідно з затвердженими планами Євросоюзу на Україну вже виділено створення 10 ГВт потужностей з виробництва «зеленого» водню. Це додатково може створити приплив інвестицій у розмірі до 20 млрд євро», – розказав він.

За оцінками незалежних експертів Україна на сьогоднішній день має другий у Європі потенціал відновлюваної енергетики. Чотири регіони півдня України – Херсонська, Одеська, Миколаївська, Запорізька області – здатні забезпечити половину потреб країн Євросоюзу в енергії, відзначив Іванченко.

Також великий інтерес викликає наша газотранспортна мережа для транспортування водню до країн Європи, додав він.

Дослідження показують, що на сьогодні є можливість транспортувати газову суміш з вмістом до 25% водню, а це 16 млн кубометрів водню зараз і ще 10 – упродовж чотирьох років.

Також у Міненерго розглядають можливість будівництва заводу з виробництва водню в Україні, додав Іванченко.

Нагадаємо, Україну визначено пріоритетним партнером у Водневій стратегії для кліматично-нейтральної Європи до 2050 року, завдяки її потенціалу з виробництва «зеленого» водню та наявної інфраструктури, з’єднаної з ЄС, повідомила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.