Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

XI Український Енергетичний Форум. Проєкт програми

Категорія: Публікації Опубліковано: Вівторок, 21 січня 2020 Автор: НТСЕУ
XI Український Енергетичний Форум

Модернізація української енергетичної галузі заради стійкого та інтегрованого енергетичного майбутнього в Європі

25 – 27 лютого 2020, Київ

Програма (проєкт)

 

Перший день - вівторок 25 лютого 2020

08:00 - 09:00
РЕЄСТРАЦІЯ Й КАВА

09:00 - 09:15
ПРИВІТАЛЬНА ПРОМОВА

09:15 - 09:30
ВСТУПНА ПРОМОВА

Спеціальний гість буде оголошений незабаром

09:30 - 11:00
СЕСІЯ 1: СТРАТЕГІЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ПОЛІТИКИ З 2020 РОКУ. ЯКІ ПРІОРИТЕТИ УРЯДУ, І ЯК ВОНИ ФОРМУЮТЬ МІСЦЕВУ ЕНЕРГЕТИЧНУ ГАЛУЗЬ ТА РОЛЬ УКРАЇНИ НА ГЛОБАЛЬНОМУ ЕНЕРГЕТИЧНОМУ РИНКУ?

  • Представлення фундаментальних цінностей та позиції нового українського уряду щодо розвитку енергетичної галузі та європейської інтеграції. Який підхід має уряд до реалізації реформ?
  • Огляд нової енергетичної стратегії України на період до 2030 року. Який вплив вона матиме на учасників галузі в короткостроковій та довгостроковій перспективі?
  • Посилення енергетичної безпеки України. Як держава збирається сприяти розвитку місцевого виробництва, енергетичної ефективності, стратегічних сховищ, диверсифікації енергоресурсів та шляхів постачання?
  • Адаптація до змін у місцевому споживчому ринку.Як ми збираємося зробити енергоресурси більш доступними та надійними для споживачів та які наслідки це матиме для енергогенеруючих компаній?
  • Підтримка глобальної тенденції до стійкого розвитку. Які плани щодо подолання викликів зміни клімату, і механізмів що до моніторингу та реалізації?
  • Використання найкращих прикладів реформування енергетичного ринку. Демонстрація міжнародної співпраці заради розвитку системи державного регулювання в сфері енергетики України та приведення її до світових стандартів.

11:00 - 11:30
ПЕРЕРВА НА КАВУ ТА ДІЛОВЕ СПІЛКУВАННЯ

11:30 - 13:00
СЕСІЯ 2: СТВОРЕННЯ ПОЗИТИВНОГО ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ. ПОСИЛЕННЯ ПРОЗОРОСТІ ТА УПРАВЛІННЯ В ГАЛУЗІ ШЛЯХОМ СПРИЯННЯ ІНТЕГРАЦІЇ РИНКУ ТА МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА.

  • Створення позитивного інвестиційного клімату для забезпечення економічного зростання та збільшення активності на ринку. Які наступні кроки необхідно зробити, щоб збільшити привабливість ринку для місцевих та іноземних інвесторів?
  • Оцінка рівня лібералізації та інтеграції України до регіонального енергетичного ринку відповідно до Угоди про асоціацію України та ЄС та Договору про заснування Енергетичного співтовариства. Як просувається процес гармонізації місцевого законодавства з європейськими законами, правилами та стандартами?
  • Оцінка впливу різноманітних існуючих міжнародних проектів та представлення нових проектів, спрямованих на покращення інвестиційного клімату та посилення енергетичної безпеки шляхом реформування виробництва енергоресурсів в Україні, управління та дистрибуції.
  • Огляд сучасного енергетичного ринку з точки зору інвесторів. Які найбільш критичні побоювання та кроки до їх подолання?

СПЕЦІАЛЬНИЙ ФОКУС: До якої міри скраплений природний газ (LNG) є життєздатним варіантом для посилення місцевої енергетичної безпеки та сприяння інтеграції енергетичного ринку? Останні новини щодо співпраці між Україною і Польщею в сфері дотримання короткострокових інфраструктурних потреб. Планування притягнення інвестицій до проекту побудови Чорноморського терміналу скрапленого газу.

13:00 - 14:00
ПЕРЕРВА НА ОБІД

14:00 - 15:30
СЕСІЯ 3: МАЙБУТНЄ УКРАЇНСЬКОЇ ГАЗОТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ ТА БЕЗПЕКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО ГАЗОПОСТАЧАННЯ

  • Знайомство з незалежним оператором газотранспортної системи. Які найсвіжіші новини щодо необхідної сертифікації та ліцензій, тарифів на послуги транспортування природного газу, транзитної пропускної спроможності та програми модернізації? Які наступні кроки для підвищення ефективності, створення надійної внутрішньої бази для функціонування незалежного бізнесу?
  • Огляд  додаткового  законодавства  для  посилення  позиції   нового   оператора   газотранспортної системи. Які заходи заплановано для захисту оператора ГТС від ризиків приватизації, оренди та концесії? Оцінка майбутнього української газотранспортної системи. Які результати переговорів щодо транзиту газу? Як ці нові заходи вплинуть на українську енергетичну галузь, економіку та регіональну енергетичну безпеку в цілому? Як Україна покращує доступ до газосховищ та пунктів з’єднання ГТС для розвитку транзитних спроможностей з країнами Центрально-Східної Європи?
  • ДИСКУСІЯ: Які різноманітні сценарії розвитку моделей енергопостачання та транзиту починаючи з 2020 року та як кожний випадок вплине на українську економіку, на країни, які імпортують газ через Україну, та на міжнародну енергетичну безпеку в цілому?

15:30 - 16:00
ПЕРЕРВА НА КАВУ ТА ДІЛОВЕ СПІЛКУВАННЯ

16:00 - 17:30
СЕСІЯ 4: ПРИСКОРЕННЯ ПРОГРЕСУ В МІСЦЕВІЙ ТА ТРАНСКОРДОННІЙ ТОРГІВЛІ ГАЗОМ

  • Вдосконалення законодавчої бази для сприяння активності ринку. Які наступні кроки українського парламенту у прийнятті законів для зменшення ризиків торгівлі та посилення фінансових гарантій? Який план існує для усунення адміністративних торгівельних бар’єрів, таких як правила нарахування податку на додану вартість (ПДВ), тарифи ввозу та вивозу продукції, субсидії та недостатньо розвинуті комп’ютерні технології?
  • Забезпечення ліквідності ринку. Як збільшити участь європейських компаній для забезпечення ліквідності та структурності, які властиві європейським сировинним ринкам?
  • Посилення збалансованості ринку для збільшення  прозорості  та  конкурентоздатності.  Які  наступні кроки у створення відповідних передумов для зростання торгівельної активності, правильного динамічного ціноутворення та кращого контролю газових потоків в пунктах входу та виходу ГТС?
  • Розбудова європейського газового хабу. Які найважливіші компоненти створення газового хабу? До якої міри Україна може конкурувати за своє місце в цьому хабі? Які переваги та ділові можливості будуть виникати в результаті торгівлі через газовий хаб замість платформи ProZorro?

17:30 - 17:45
ЗАВЕРШАЛЬНА ПРОМОВА ПЕРШОГО ДНЯ

17:45 - 19:45
ВЕЧЕРНІЙ ПРИЙОМ ТА НЕТВОРКІНГ

Другий день - середа 26 лютого 2020

08:00 - 09:00
РЕЄСТРАЦІЯ Й КАВА

09:00 - 09:15
ПРИВІТАЛЬНА ПРОМОВА ДО ДРУГОГО ДНЯ

09:15 - 10:45
СЕСІЯ 5: ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОВІДНИХ ПРАКТИК ВИКОРИСТАННЯ НАДР В РАМКАХ ПРОЕКТІВ РОЗВІДКИ ТА ВИДОБУВАННЯ В УКРАЇНІ

  • Підсумки першого року видачі онлайн ліцензій.Які основні успіхи 2019 року та який їх очікуваний вплив на майбутній обсяг видобування? Яка різниця між наявною та бажаною ситуацією та які плани щодо її покращення в 2020 році?
  • Останні новини від існуючих лідерів виробничих проектів. Який підхід до розвитку видобування в 2020
  • році? Які з’явилися нові ділові можливості?
  • Вдосконалення законодавчої бази для залучення капіталу та сучасних технологій до проектів розвідки та видобування. Які наступні кроки у вдосконаленні законодавства для спрощення процедур та функціонування виробничої галузі, а також для захисту інтересів інвесторів?
  • Збільшення доступу до геологічної інформації.Які заходи плануються для забезпечення інвесторів необхідною інформацією для прийняття ефективних рішень?
  • Охорона навколишнього середовища для забезпечення  стійкого  розвитку  та  досягнення енергетичної незалежності. Які механізми та процеси вже використовуються та що ще необхідно зробити для досягнення міжнародних стандартів екологічної безпеки?

10:45 - 11:15
ПЕРЕРВА НА КАВУ ТА ДІЛОВЕ СПІЛКУВАННЯ

11:15 - 12:45
СЕСІЯ 6: ЯКІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ПЕРЕДОВИЙ ДОСВІД МОЖУТЬ ДОПОМОГТИ У РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ РОЗВІДКИ ТА ВИДОБУВАННЯ В УКРАЇНІ?

  • Підтримка зусиль у зростанні виробництва шляхом оптимального підходу до буріння.Наскільки ефективно працює ринок у сфері розробки, аналізу, підбору обладнання та реалізації проектів видобування? Якого операційного досвіду наразі бракує в галузі?
  • Розкриття нового резервного потенціалу та використання виснажених свердловин. Технології інтенсифікації видобутку: гідророзрив пласта, капітальний ремонт та їх місце в українських проектах. Сприяння прийняттю ефективних та мобільних рішень шляхом використання смарт технологій у  сфері розробки нафтогазових родовищ. Як ми можемо зменшити час, витрачений на приймання рішень, та покращити ефективність на такому динамічному ринку як в Україні?
  • Погляд на потенціал та прийнятність блокчейн технологій в Україні. Як це може дозволити галузі забезпечити більш ефективну та прозору діяльність з видобутку газу та перетворити геологічні дані в інформаційний актив, доступний кожному? До якої міри ми готові скористатися величезним наявним потенціалом?

СПЕЦІАЛЬНИЙ ФОКУС: Розвиток персоналу та підвищення кваліфікації. Як заповнити нестачу кваліфікованих спеціалістів та подолати відставання у рівні кваліфікації, притягнути найкращий міжнародний технологічний досвід та кваліфіковану робочу силу шляхом трансформації енергетичної галузі?

12:45 - 13:45
ПЕРЕРВА НА ОБІД

13:45 - 14:00
ІНТЕРАКТИВНЕ ОПИТУВАННЯ. ВИСНОВКИ З 2019 РОКУ: ЯКІ НАЙБІЛЬШІ ДОСЯГНЕННЯ ТА МОЖЛИВОСТІ ГАЛУЗІ?

Ця інтерактивна сесія пропонує можливість висловити свій особистий погляд на цілий ряд сучасних актуальних питань галузі. Метою цієї сесії є створення всеохоплюючої актуальної картини ринку та оцінка можливостей для співпраці та розвитку української енергетичної галузі. Ми поділимося з аудиторією результатами цього інтерактивного опитування, які будуть потім прокоментовані нашою дискусійною панеллю експертів.

14:00 - 15:00
СЕСІЯ 7: ДИСКУСІЙНА ПАНЕЛЬ. СИЛЬНІ ТА СЛАБКІ СТОРОНИ, МОЖЛИВОСТІ ТА ЗАГРОЗИ НА ШЛЯХУ ДО ЕНЕРГЕТИЧНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

На цій дискусії Ви почуєте з перших вуст SWOT-аналіз від цілого ряду провідних експертів ринку. Серед тем дискусії:

  • Оцінка потреб галузі, ділового середовища та потенціалу міжнародних інвесторів
  • Посилення прозорості галузі та створення середовища підтримки інвесторів
  • Диверсифікація енергетичного балансу  та  шляхів  постачання
  • Забезпечення енергетичної ефективності

15:00 - 15:30
ПЕРЕРВА НА КАВУ ТА ДІЛОВЕ СПІЛКУВАННЯ

15:30 - 16:30
СЕСІЯ 8: ЕКСКЛЮЗИВНИЙ МАЙСТЕР КЛАС. ТРАНСФОРМАЦІЙНЕ ЛІДЕРСТВО В ЕПОХУ ЛІБЕРАЛІЗОВАНОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО РИНКУ

На цьому майстер класі з Вами своїм досвідом щодо найбільш важливих навичок та якостей, які повинні розвивати справжні лідери, щоб досягти успіху у мінливому діловому середовищі. Дізнайтеся, як:

  • Збалансувати традиційні та нові бізнес показники – фінансова ефективність, довір’я інвесторів, дотримання законодавства, інновації, вплив на навколишнє середовище, соціальна відповідальність, репутація, ризики та стійкість.
  • Подолати нові соціальні  виклики,  на додаток до гарно відомих викликів безпеки
  • Зустріти зміни та інновації з гнучким підходом
  • Розкрити різноманітні таланти та застосувати практики встановлення цільових показників для підготовки наступної генерації бізнесу
  • Впровадити культуру ефективності, стійкого розвитку, інновацій та безпеки в Вашій організації

Кожен учасник майстер класу отримає відповідний офіційний сертифікат.

16:30 - 17:30
КРУГЛІ СТОЛИ. ОБГОВОРЕННЯ ДІЛОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ В УКРАЇНСЬКИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПРОЕКТАХ

Ця сесія дасть Вам можливість зустрітися з провідними українськими операторами в галузі розвідки, видобування та виробництва енергії, а також обговорити наявні потреби галузі, вимоги та можливості для співпраці.

17:30 - 17:45
ЗАВЕРШАЛЬНА ПРОМОВА ДРУГОГО ДНЯ

17:45 - 19:45
ГАЛА ВЕЧІР

День ринку електроенергії - четвер 27 лютого 2020

08:00 - 09:00
РЕЄСТРАЦІЯ Й КАВА

09:00 - 09:15
ПРИВІТАЛЬНА ПРОМОВА

09:15 - 10:45
СЕСІЯ 1: РОЗВИТОК РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

  • Вдосконалення регуляторної бази для підвищення ліквідності ринку. Які останні новини у сфері усунення напруги між компаніями комунального обслуговування, а також у знятті протиріч між обмеженнями максимальних цін та вільним функціонуванням ринку? Як зобов’язання щодо організації комунального обслуговування можуть бути розподілені більш рівномірно між учасниками ринку для більш широкої їх участі? Які нові законодавчі акти необхідні, щоб посилити фінансові гарантії та мінімізувати ризики для трейдерів на ринку електроенергії? Як виглядатиме перехідний період протягом частини 2020 року, що залишилася?
  • Балансування ринку електроенергії. Як ми можемо досягти прозорості ціноутворення та реальних ринкових цін на електроенергію? Як досягти балансу на ринку та стабілізувати моделі попиту/пропозиції та імпорту/експорту? Як подолати потенційне скорочення генеруючих потужностей?
  • Захист прав та інтересів споживачів в моделі лібералізованого ринку. Останні новини від регулятора ринку.
  • Практичні приклади лібералізації ринку електроенергії в країнах Центрально-Східної Європи. Яким урокам ми можемо навчитися від сусідніх країн, які колись вже стикалися з подібними викликами та продовжують свій шлях лібералізації?

10:45 - 11:15
ПЕРЕРВА НА КАВУ ТА ДІЛОВЕ СПІЛКУВАННЯ

11:15 - 12:45
СЕСІЯ 2: ПОДОЛАННЯ ВИКЛИКУ МОДЕРНІЗАЦІЇ. ІНФРАСТРУКТУРА, НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ІННОВАЦІЇ.

  • Модернізація системи подачі електроенергії.  Які  технічні  виклики  існують  на  нещодавно лібералізованому ринку для українського оператора розподільчих мереж? Як Укренерго буде відповідати на тенденцію зростання використання поновлювальних джерел енергії та забезпечувати гнучкість системи електроенергії? Звідки мають надійти необхідні інвестиції?
  • Інтеграція українського ринку електроенергії. Який вплив матиме інтеграція на український ринок електроенергії? Якого прогресу досягнуто в синхронізації з системою ENTSO-E? Чи остаточний строк в 2023 році виглядає реалістичним?
  • Сприяння технічному розвитку електричної мережі для підвищення надійності, доступності та ефективності. Наскільки вірогідним є перехід на “розумні” електромережі в найближчому майбутньому? Які переваги це може надати для ринку?
  • Притягнення інвестицій до акумуляторних батарей, маневрених генеруючих потужностей, систем балансування попиту/пропозиції та інших технологій. Які наразі існують проекти, спрямовані на впровадження подібних технологій?

12:45 - 13:45
ПЕРЕРВА НА ОБІД

13:45 - 15:15
СЕСІЯ 3: МАЙБУТНЄ ВІДНОВЛЮВАНОЇ ЕНЕРГІЇ У ВИРОБНИЦТВІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ

  • Огляд результатів дискусій щодо “зеленого” тарифу. Як держава продовжує захищати інтереси інвесторів в українську відновлювану енергетику, одночасно захищаючи інтереси споживачів електроенергії? Яке майбутнє політичної підтримки відновлюваної енергетики?
  • Тенденція до проведення аукціонів в галузі  відновлюваної  енергетики.  Які існують досягнення та виклики з моменту запуску? Огляд квот, строків, прав на участь, кваліфікаційних умов та фінансових гарантій. Як будуть розподілятися субсидії учасникам ринку відновлюваної енергетики?
  • Доповідь щодо проектів “зеленої” енергетики в Україні безпосередньо від операторів проектів.Які найбільш помітні досягнення? З якими прогнозованими перепонами прийдеться стикатися?
  • Аналіз майбутнього відновлюваної енергетики в Україні. Скільки електростанцій на відновлюваних джерелах енергії будуть необхідні Україні в найближчому майбутньому та які існують плани виконання цих потреб?

15:15 - 15:45
ПЕРЕРВА НА КАВУ ТА ДІЛОВЕ СПІЛКУВАННЯ

15:45 - 17:00
СЕСІЯ 4: ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ. ОЦІНКА ДІЛОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ НА РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

  • Які допоміжні послуги розвиваються в результаті лібералізації ринку?      
  • Як це вплинуло на українських споживачів електроенергії в рамках функціонування та прибутковості їх бізнесу?
  • Яка найкраща стратегія для функціонування на ринку, щоб отримати максимальну вигоду з сучасної ситуації?
  • Як відносини між учасниками ринку електроенергії будуть розвиватися в найближчому майбутньому? Які існують потреби у нових технологіях, вміннях та передовому досвіді, які з’являються разом з розвитком ринку електроенергії?

17:00 - 17:15
ЗАВЕРШАЛЬНА ПРОМОВА ДНЯ РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

17:15 - 19:15
ВЕЧІРНІЙ ПРИЙОМ ТА НЕТВОРКІНГ

Подробиці та реєстрація