Норвегія інвестуватиме в будівництво ВЕС та малих ГЕС в Україні

Категорія: Публікації Опубліковано: Понеділок, 04 лютого 2019 Автор: Д.В. Яценко
Норвегія-Україна

 

Д.В. Яценко
Д.В. Яценко, Ph.D-студент,
НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського»,
Інституті енергозбереження
та енергоменеджменту
(кафедра енергопостачання).
Університет Південно-Східної
Норвегії.

Міждержавні відносини між Україною та Норвегією почалися одразу після здобуття нашою країною незалежності. Стартом дипломатичних відносин став візит Міністра закордонних справ Т. Столтенберга у лютому 1992 р., під час якого було підписано Протокол про встановлення дипломатичних відносин. Упродовж двадцяти семи років з дипломатичної площини співробітництво поширилося також на торговельно-економічну, культурно-гуманітарну та наукову сфери народного господарства. За цей період договірно-правова база між країнами нараховує 33 чинні документи, включаючи міждержавні, міжурядові та міжвідомчі угоди й меморандуми.

До того ж офіційний Осло підтримує Україну в прагненні євроінтеграції. Також Норвегія сприяє на рівні ООН та інших міжнародних організацій проведенню демократичних, правових та економічних реформ. Продуктивний досвід українсько-норвезьких відносин став поштовхом для розширення сфер співпраці і в енергетиці. 28 січня під час українсько-норвезького бізнес форуму Глава Уряду Норвегії, Ерна Солберг, заявила, що енергетика це той напрямок, який потребує уваги і що Уряд Норвегії вирішив посилити свою підтримку України в цій сфері. Та в цей же день прем’єри обох країн підписали контракти на суму близько $ 1,5 млрд, з яких $ 1 млрд - інвестиції у відновлювану енергетику.

Це рішення Уряду Норвегії цілком вивірене, беручи до уваги досвід співробітництва у різних сферах і готовність інвестувати в будівництво вітрових електростанцій та малих ГЕС. Як зазначено на UkraineInvest договір включає:

Цілком зрозуміло бажання  інвестора вкладати активи в "зелену" енергетику так як існують державні гарантії, прозорі схеми роботи і прості зрозумілі тарифи. Для України інвестиції в енергетику це, перш за все, створення робочих місць. Перехід на відновлювані джерела допомагає підвищити енергетичну безпеку та скоротити викиди вуглекислого газу. З іншого боку при реалізація подібних проектів потрібно брати до уваги межу можливості керування системою. В договорі також зазначається про обмін досвідом, особливо це корисно у випадку гідроенергетики, так як Норвегія  є одним із світових лідерів  в ефективному використанні потенціалу водних ресурсів.

Д.В. Яценко