Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Урочисте відзначення 100-річчя від дня народження Непорожнього П.С.

Категорія: Новини Опубліковано: П'ятниця, 06 серпня 2010 Автор: Зоя Томаш

З нагоди 100-річчя Петра Степановича Непорожнього в Києві зустрілися ветерани енергетики Росії, Казахстану, Білорусі, Таджикистану, Молдови, Узбекистану та Киргизії. Учасники зустрічі відвідали музей та обеліск в Яготині, будинок у Тужиліві, де народився Непорожній, та музей на Київської ГЕС, де розгорнута експозиція про діяльність Петра Степановича.

Ветеранів енергетики СНД привітав Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко та вручив галузеві нагороди. У відповідь керівники делегацій вручили пам’ятні сувеніри і книги, які було надруковано з нагоди ювілею.

За ініціативи Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України до цієї події було підготовлено виставковий стенд «Петру Степановичу Непорожньому 100 років». Враховуючи, що цей рік є також ювілейним для НТСЕУ, керівникам делегацій було вручено пам’ятні знаки з нагоди 130-річчя Спілки.

Напередодні ветерани зустрічалися у Москві, де з 1962 до 1985 року Петро Непорожній обіймав посаду Міністра енергетики і електрифікації СРСР і зробив великий внесок у розвиток енергетичної галузі та створення Єдиної Енергетичної системи СРСР. З нагоди ювілею на будинку Міненерго Росії у Москві встановлена меморіальна дошка, випущена ювілейна медаль в пам’ять П.С.Непорожнього. Енергетики відвідали Кунцевський цвинтар та поклали вінки до могили ювіляра.

Відповідно до спільних заходів профільних міністерств України та Росії вийшли книги «Петр Степанович Непорожний и энергетика великой страны» (спогади ветеранів енергетики, яки особисто працювали з ним в найбільш напружені роки створення Єдиної енергетичної системі СРСР), «Патріарх енергетики» (про Міністра та його час), спецвипуск журналу «Энергетика и электрификация» під загальною назвою «Легенда энергетики Непорожний Петр Степанович. 100 лет со дня рождения», випущено фільм «Каховська ГЕС імені П.С.Непорожнього», проведено науково-технічну конференцію за участю енергетиків СНД, надруковано статті в енергетичних та загально-громадських виданнях.

Ветерани під час зустрічей з нагоди ювілею П.С.Непорожнього висловили надію на продовження славетних традицій енергетиків та побажання швидкого переозброєння енергетичної галузі.

Фоторепортаж

З.П.Томаш,
к.т.н., виконавчий секретар РСЕУ,
заслужений енергетик України