Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

15 жовтня Євгену Бараннику – 70!

Категорія: Новини Опубліковано: Неділя, 15 жовтня 2017 Автор: Олександр Дупак
Баранник Євген Якович

Шановний
Євгене Яковичу!

Науково-технічна спілка енергетиків та електротехніків України щиро вітає Вас з Ювілеєм!

Наукова та інженерна громадськість країни високо цінує Ваш ентузіазм у впровадження в Україні сучасних технологій захисту від блискавки.

Особлива подяка Вам, дійсному члену НТСЕУ, за багаторічну плідну співпрацю з НТСЕУ, за Вашу громадянську позицію у обговоренні стратегічних питань розвитку енергетики країни, за Ваш практичний внесок у процес гармонізації технічних норм електроенергетичної галузі з європейськими та світовими стандартами, за підготовку висококваліфікованих кадрів проектувальників та монтажників.

Прийміть щирі побажання міцного здоров’я, життєвої наснаги, професійних успіхів та особистих творчих досягнень, добра і щастя на довгі літа.

Олександр Дупак,
віце-президент, голова Виконкому НТСЕУ

 

Народився 15 жовтня 1947 року у Києві. Трудову діяльність почав 1966 р. з посади лаборанта науково-дослідної лабораторії синтетичних волокнотвірних полімерів, навчаючись на вечірньому відділенні електроенергетичного факультету Київського політехнічного інституту. Продовжуючи навчання за спеціальністю «Електропривід та автоматизація», перейшов на роботу до Київського інституту автоматики.

1969 р., у зв’язку із переведенням на денну форму навчання, звільнився з посади техніка 2-ї категорії та успішно завершив навчання за спеціальністю «Електричні машини».

1973 р. з огляду на участь у студентському науковому товаристві, був зарахований на посаду інженера до проблемної лабораторії електроприводу КПІ, де прилучився до групи, яка опрацьовувала нові методики магнетного підвішування для швидкісного наземного транспорту.  У 1974-1980 роках на посадах м.н.с., ст. інженера та с.н.с. кафедри електричних вимірювань та матеріалів КПІ, працював над методами контролю вмісту вологи у ізоляції потужних силових трансформаторів вищих класів напруги. Доповіді про результати цієї роботи виголошувалися на всесоюзних та міжнародних конференціях, публікувалися у науковій періодиці. Цю роботу Євген Баранник, на посадах зав. лабораторією, н.с. та с.н.с продовжив на кафедрі техніки високих напруг КПІ, де ним було розроблено датчик контролю вмісту вологи під час експлуатації у трансформаторних маслах, який експонувався на ВДНГ у Москві. За безпосередньої участі Євгена Баранника такі датчики було встановлено на ряді трансформаторних підстанцій вищих класів напруги від Західної України до Владивостоку. Від 1998 р. ці розробки було передано до польського інституту енергетики (Інститут трансформаторів у м. Лодзь) у рамках договору про співпрацю. Необхідність популяризації нових методів підвищення надійності трансформаторів привела Євгена Баранника до НТСЕУ, з яким він не розлучається й по сьогоднішній день. У зв’язку із згортанням фінансування наукових робіт,

2003 р. Євген Баранник переходить на посаду директора новоствореного за його безпосередньої участі ТОВ «ОБО Беттерманн Україна», де він починає свою роботу із впровадження новітніх технологій захисту від блискавки. З-під його пера виходять численні публікації у спеціалізованих періодичних виданнях. З яскравими та змістовними презентаціями він виступає перед проектувальниками і монтажниками систем захисту від блискавки, передаючи їм найкращий світовий досвід, почерпнутий як від німецьких спеціалістів, так і отриманий за участі у міжнародних конференціях ICLP, які проходять що два роки у різних країнах Європи й світу. По професійні консультацій щодо проектування систем блискавкозахисту будівель і споруд до Євгена Баранника звертаються спеціалісти не лише з України, але, завдяки Інтернету, з цілого світу. Не пориває він зв’язків і з ТОВ «ОБО Беттерманн Україна» у ролі позаштатного консультанта.

Євген Баранник є членом Правління Українського союзу пожежної та техногенної безпеки, де він пильнує напрямок захисту від блискавки. На посаді секретаря Робочої групи «Блискавкозахист», а у теперішній час Відповідального секретаря, технічного комітету стандартизації «Системи техногенної і пожежної безпеки будівель і споруд» він приймає безпосередню участь у гармонізації нормативної бази з європейськими та міжнародними стандартами. Як завжди, він сповнений оптимізму, ініціатив та нових планів з вдосконалення та прогресу у всіх справах, до яких він долучається.