Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Представники НТСЕУ долучилися до Круглого столу «Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання»

Категорія: Новини Опубліковано: Четвер, 07 лютого 2019 Автор: НТСЕУ
Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання

За запрошенням Комітету Верховної ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки представники Громадської організації НТСЕУ взяли участь у Круглому столі «Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання».

У вступному слові  в.о. голови Комітету ВР України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський наголосив на важливості для країни запуску роздрібного ринку електричної енергії, необхідності рухатися далі в реформуванні ринку електроенергії, проблемах з якими спікались енергетики у перший місяць функціонування роздрібного ринку. Також виступаючий подякував першого секретаря Посольства Великобританії за підтримку Великобританією реформи ринку електроенергії.

У своїх доповідях член НКРЕКП Олена Антонова, генеральний директор Директорату енергетичних ринків Міненерговугілля Ольга Буславець, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк, директор НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, директор ДП «Енергоринок» Юрій Гнатюк та інші, звернули увагу на виклики і проблеми з якими зіткнулися під час впровадження роздрібного ринку електричної енергії.

Насамперед це відсутність роботи координаційного центру, велика кількість постачальників, що потрапили до «Постачальника останньої надії», серед яких опинились і водоканали та державні шахти, борги  держави перед постачальниками та заборгованість споживачів за спожиту електроенергію та багато інших проблем.

Народні депутати Дмитро Андрієвський, Альона Бабак, Ольга Белькова, Вікторія Войціцька наголосили на необхідності внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» та Постанов НКРЕКП, на відсутність обігових коштів у водоканалів та теплопостачальників. Особливу занепокоєність у депутатів викликав стан компанії «Вода Донбасу».

Майже чотири години народні обранці, керівники провідних енергетичних підприємств, фахівці та громадські активісти обговорювали вплив нових правил ринку електроенергії на ситуацію в ЖКГ, координацію заходів з запуску роздрібного ринку електроенергії, проблеми поточних рахунків на ринку електричної енергії, забезпечення постачання електричної енергії і розрахунки споживачів із постачальником «останньої надії». Шукали шляхи подолання проблем, що виникли під час функціонування роздрібного ринку.

Слід зауважити, що інтерес до круглого столу з боку фахівців-енергетиків виявився не а би який. Повний аншлаг.

 

Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання