Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

TOP–7. Теми січня 2019

Категорія: Публікації Опубліковано: Неділя, 10 лютого 2019 Автор: НТСЕУ

Зміст статті

ШЛЯХИ ДОСЯГНЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Гройсман назвав умови енергетичної незалежності України

EIR Center, 16.01.2019

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду назвав чотири основні умови, виконання яких необхідне для забезпечення енергетичної незалежності України, а саме:

1) збільшення видобутку власного газу;

2) забезпечення заходів з енергоефективності;

3) інтегрування національної ГТС в європейський ринок газу;

4) захист населення від ринкових цін на енергоресурси (монетизація субсидій).

Президія НАН України започаткувала нову Цільову програму наукових досліджень у сфері ядерних та радіаційних технологій

Енергоатом, 17.01.2019

Нову Цільову програму наукових досліджень Національної академії наук України «Ядерні та радіаційні технології для енергетичного сектору і суспільних потреб» на 2019-2023 роки започатковано постановою Президії НАНУ. Постанову було прийнято 16 січня за результатами засідання Президії Академії, яке відбулось під головуванням президента НАНУ Бориса Патона і було присвячене підсумкам виконання Цільової комплексної програми наукових досліджень «Наукове забезпечення розвитку ядерно-енергетичного комплексу та перспективних ядерних технологій» (була започаткована у лютому 2016 року).

ДТЭК вложился в энергонезависимость Украины

Комментарии, ГолосUa, телеканал 112UA, 24.01.2019

Энергетическую независимость стране обеспечит только увеличение собственной добычи энергоресурсов.

По оперативным итогам 2018 года, мы потратили на импорт нефтепродуктов 5 млрд долларов в прошлом году. В позапрошлом – 3 миллиарда потратили, то есть 2 миллиарда долларов плюс. Угля мы закупили на 3 миллиарда долларов. На ядерное топливо цена не меняется, там 600 млн долларов стабильно», – отметил соучредитель Института энергетических стратегий Юрий Корольчук.

В то же время, Украина постепенно увеличивает добычу углеводородов. Наиболее оптимистичные результаты демонстрирует энергохолдинг ДТЭК.

«По углю, например, мы уже компенсируем ту часть, которую потеряли на неконтролируемой территории. Наибольшим здесь игроком на рынке является компания ДТЭК, и они добывают фактически 24 миллиона тонн угля. Они нарастили за прошлые годы практически на 3 млн тонн добычу. Кстати, вложили 2 миллиарда долларов, если посмотреть последние 5 лет», – подчеркнул Юрий Корольчук.

Додаткова інформація на цю тему - Українські Новини, 16.01.2019 «У 2018 ТЕС ДТЕК відпустили в ОЕС України 32,1 млрд кВт·год електроенергії»

Сетевые компании являются одними из наиболее перспективных на рынке

«Энергореформа», 30.01.2019

ДТЭК, крупнейший частный энергохолдинг Украины, считает сегмент энергорынка в виде дистрибуции сетевых компаний одним из наиболее перспективных на рынке, заявил генеральный директор энергохолдинга Максим Тимченко в Давосе, комментируя объявленные планы по покупке "Киевоблэнерго" и "Одессаоблэнерго".

Вікторія Войціцька: Пропоную Верховній Раді розпочати нову сесію з першочергового розгляду принципово важливих для енергетичної безпеки України законопроектів

Вікторія Войціцька, Facebook, 29.01.2019

Пропоную Верховній Раді розпочати нову сесію з першочергового розгляду принципово важливих для енергетичної безпеки України законопроектів.

По-перше, мова йде про пакет законопроектів стосовно атомної енергетики, яка є основою енергосистеми країни. Проекти 5550д та 7471д гармонізують українське ядерне законодавство з нормами Євросоюзу і вимогами МАГАТЕ. Серед іншого, суспільство отримає можливість забезпечувати постійний нагляд за об’єктами атомної енергетики. Проект закону 2021а унормовує порядок використання об'єктів у захисних зонах ядерних установок. Проект Закону 2336 надає можливість ефективно планувати закупівлі ядерного палива.

По-друге, слід розглянути проект закону 9406 щодо стабілізації фінансового стану водоканалів і підприємств теплогенерації. Його ухвалення дозволить комунальним підприємствам позбутися боргової кабали та поступово розпочати відновлення занедбаної за десятиліття інфраструктури. Це дає українцям надію на чисту воду і тепло за справедливими цінами у власних помешканнях.

Проект закону 8527д забезпечить функціонування державного енергетичного нагляду на перехідний період. Кабінет Міністрів за півтора роки не спромігся утворити орган державного енергонагляду, як це передбачав Закон «Про ринок електричної енергії». Сьогодні система енергонагляду в Україні повністю дезорганізована. 8527д тимчасово «гасить пожежу» у галузі, унормовуючи перехідний період, протягом якого функції з енергетичного нагляду продовжать виконувати відповідні підрозділи НЕК «Укренерго».

І принципово важливий для мене проект закону 8449д щодо запровадження «зелених» аукціонів в енергетиці. Нагадаю, надвисокий «зелений» тариф у тому вигляді, як він працює в Україні сьогодні, – це узаконена схема заробітку надприбутків на кожному споживачі електроенергії в Україні. «Зелений» тариф у нас – один з найвищих на планеті. І це ризик, перш за все, для самої ж відновлювальної енергетики України.

У світі давно існує система аукціонів, яка дозволяє прибутково працювати «зеленим» інвесторам і при цьому гарантує галузі стабільний розвиток і збільшення частки відновлювальної енергії в енергобалансі.

В Україні система аукціонів ніяк не запрацює. Кожен квартал затримки старту аукціонів коштує споживачам сотні мільйонів гривень. Тому я вимагаю негайного розгляду 8449д на засіданні Комітету з питань ПЕК з подальшим винесенням для голосування в зал вже на наступному тижні.

Продам чималеньке в добрі руки

Олег Громов, «УРЯДОВИЙ КУР’ЄР», 24.01.2019

2019-й має стати переломним роком у справі приватизації великих підприємств країни

Кабінет Міністрів затвердив план великої приватизації на 2019 рік — продажу чималих державних підприємств та установ. Згідно з цим документом, до переліку об’єктів включили ПАТ «Центренерго», ВАТ «Тернопільобленерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго», АТ «Харківобленерго», АТ «Миколаївобленерго», АТ «Хмельницькобленерго».

Одним із принципів приватизації є руйнування монополій, разом із тим, результатом продажу обленерго може стати формування національної олігополії, певні ознаки чого вже є.

Додаткова інформація на цю тему – Дзеркало тижня, Минпром, Fin.org.ua, 25.01.2019 «Максим Нефьодов: "Велика приватизація — це велика проблема"». Плани надходжень від приватизації провалюються кілька років поспіль.

Ринкове ціноутворення в енергетиці стане основою енергобезпеки, – Корольчук

Деловая столица, Обозреватель, Украинские новости, 112 канал, 25.01.2019

Експерт у сфері енергетики Юрій Корольчук заявив, що Україні необхідно нарощувати обсяги видобутку власних енергоресурсів для досягнення енергонезалежності. А цього можна досягти лише значними інвестиціями в енергетику та ринковим ціноутворенням.

Бум возобновляемой энергетики в Украине: стало известно о серьезной угрозе

Апостроф, 30.01.2019

Бездумное развитие в Украине возобновляемой энергетики может привести к разбалансировке энергетической системы страны. Таково мнение директора спецпроектов научно-технического центра "Психея" Геннадий Рябцев. «Если будут реализовываться все проекты возобновляемой энергетики так же бездумно, как они реализуются сейчас, то уже после 2020 года система может быть разбалансированной», - сказал Рябцев.

Он отметил, что в ЕС проекты альтернативной энергетики реализуются с учетом развития энергетических систем всей Европы, тогда как в Украине такие объекты "строятся совершенно без всякой зависимости от нужд ОЭС".

Большинство ветровых и солнечных электростанций в Украине строятся в районах расположения атомных электростанций - Южно-Украинской АЭС в Николаевской области и ЗАпорожской АЭС - в Запорожской. "Строят не там, где нужно, а там, где выгодно", - пояснил Рябцев.

"Проблема в том, что резкое увеличение доли возобновляемой энергии, фактически, отбирает мощности, в первую очередь, атомной энергетики, которая выдает ровный график", - считает эксперт программы "Энергетика" аналитического центра "Украинский институт будущего" Андриан Прокип.