Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Експлуатація, діагностування, ремонт трансформаторів та іншого силового обладнання. Рішення науково-практичної конференції

Категорія: Публікації Опубліковано: Вівторок, 16 липня 2019 Автор: НТСЕУ
Експлуатація, діагностування, ремонт трансформаторів та іншого силового обладнання

 

Рішення науково-практичної конференції

ЕКСПЛУАТАЦІЯ, ДІАГНОСТУВАННЯ, РЕМОНТ ТРАНСФОРМАТОРІВ ТА ІНШОГО СИЛОВОГО ОБЛАДНАННЯ.
ДІАГНОСТИКА ТРАНСФОРМАТОРНИХ ОЛИВ.
БЕЗПЕКА ПЕРСОНАЛУ ПРИ ВИКОНАННІ РОБІТ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТА РЕМОНТУ.
НОРМАТИВНА БАЗА В ЕНЕРГЕТИЦІ УКРАЇНИ.
МІЖНАРОДНИЙ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД.

м. Львів, 10-14 червня 2019 року

Конференція організована за ініціативи ПрАТ «Запоріжтрансформатор», ТОВ «НІЦ «ЗТЗ-Сервіс», Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України та Львівської Регіональної НТСЕУ за підтримки Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

У роботі Конференції взяли участь:

  • Розробники, виробники та постачальники електротехнічного обладнання, сервісні організації: ПрАТ «Запоріжтрансформатор», ТОВ НІЦ «ЗТЗ-СЕРВІС», ДП НЕК «Укренерго», НПЦР ОЕС України, ТОВ «Енергоавтоматизація», ТОВ «Автоформула», ABB (Польща, Україна), ОМІКРОН, Українське представництво Camlin Power (Великобританія), ТОВ «Енергоавтоматизація», ТОВ «ЕЛІЗ», ТОВ «Тотал Флюід Менеджмент», ТОВ «ОЛТЕСТ», ТОВ «Елмотехнології», АТ «Львіворгрес», Львівське конструкторське бюро.
  • Генеруючі, передавальні та розподільчі компанії: ДП НЕК «Укренерго» у складі Центральної ЕС, Дніпровської ЕС, Північної ЕС, Південно-Західної ЕС, Південної ЕС, Західної ЕС, ДП НАЕК «Енергоатом» у складі ВП «Рівненська АЕС», ВП «Запорізька АЕС», розподільчі компанії в складі: АТ «Прикарпаттяобленерго», ПрАТ «Львівобленерго», ПрАТ «Волиньобленерго», КП «Київтеплоенерго», ПрАТ «Харківська ТЕЦ-5», ДТЕК Ладижинська ТЕС, ДТЕК «Галременерго», АТ «Укртранснафта».
  • Науковці Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України, наукові співробітники Вищих навчальних закладів: НУ «Львівська політехніка», Вінницький НТУ та Хмельницький НТУ.

Всього у конференції взяли участь 70 фахівців.

Основна мета конференції:

  • обговорення проблем експлуатації і діагностики маслонаповненого енергетичного обладнання;
  • обговорення результатів впровадження технології онлайн-моніторингу силових трансформаторів виробництва ПрАТ «Запоріжтрансформатор»;
  • обговорення стану нормативно-технічної документації в енергетичній галузі.

Проблемні питання винесені на обговорення:

Учасники конференції зауважили, що за рік від проведення останньої конференції НТСЕУ (травень 2018 р., с. Славсько) позитивних змін в тих проблемних питаннях, які були поставлені рішенням минулої конференції стосовно обслуговування трансформаторного обладнання в енергетиці, не спостерігається. А тому всі проблемні питання та рішення торішньої конференції є актуальними. Основними з таких проблем є експлуатація та діагностування електрообладнання, яке відпрацювало свій ресурс, питання нормативної бази, інформаційної підтримки експлуатаційного та діагностичного персоналу з боку міністерства та його структур, питання експлуатації та захисту електромереж 6 - 35 кВ.

На конференції було заслухано 30 доповідей та повідомлень.

Одним з основних і вже традиційних питань, які обговорювались на конференції - це незадовільний стан нормативної бази в енергетиці України.

Головуючий Ю. Г. Куцан проінформував присутніх, що Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2014 №695, схваленої Постановою Верховної Ради України від 11.12.2014 №26, на території України припинена дія стандартів колишнього СРСР (ГОСТів).

Інші доповідачі звернули увагу присутніх, що рекомендації з цього приводу надані Мінекономрозвитку та ДП «УкрНДНЦ всім зацікавленим сторонам, які надано на офіційному вебсайті (ukrcsm.kiev.ua), самостійно знайти альтернативу використанню ГОСТ, нікого з учасників конференції не вдовольнила. Не додали розуміння ситуації й доповіді представника НПЦР ОЕС України ДП НЕК «Укренерго» (Стан нормативної бази в Україні) та Львівського конструкторського бюро (Аналіз нормативної документації для експлуатації силового обладнання). Незадовільний стан нормативної бази, зокрема відсутність нормативних документів з вимірювальних трансформаторів струму та напруги (ДСТУ ІЕС 60044-1: 2008 та ДСТУ ІЕС 60044-2: 2008), було наголошено в доповіді представників запорізького виробника вимірювальних трансформаторів ТОВ «ЕЛІЗ» (правонаступник ЗЗВА).

В доповідях виробників силових трансформаторів «Запоріжтрансформатор» та АВВ було надано інформацію про розвиток нових технологій та здобутки в розробці та впровадженні систем он-лайн моніторингу.

Нові розробки та проблеми он-лайн моніторингу було розглянуто також в доповідях ТОВ «Енергоавтоматизація», ПІЦ «ЗТЗ-СЕРВІС», українського представництва фірми Камлін (Великобританія), українського представництва МТЕ (Швейцарія).

Значна кількість доповідей була представлена розробниками та дистриб’юторами вимірювальної техніки та технологічного обладнання: українське представництво ОМІКРОН (Швейцарія), ТОВ «ОЛТЕСТ», ПП Бутко М.В., НУ «Львівська політехніка», ТОВ «Елмотехнології».

Майже всі доповідачі детально звертали увагу на незадовільний стан нормативно-методичної бази, стан якої ніяк не відповідає вимогам, які стоять сьогодні перед інженерно-технічними працівниками галузі всіх рівнів.

З доповідями за вказаною тематикою виступили:

Спахі А.В. - керівник відділу автоматизованих систем ПрАТ «Запоріжтрансформатор», Бережний В.М. - технічний директор НІЦ «ЗТЗ - Сервіс», Квицинський А.О. - к.т.н., керівник департаменту НПЦР ОЕС України ДП НЕК «Укренерго», Богуслав Валькевич - регіональний менеджер АББ, Польща, Мудрик А.А. - консультант з трансформаторів Camlin Power  (Великобританія), Малмигін Т. та Охрименко А. - менеджери ОМІКРОН, Осадчий В. П. - начальник сервісного центру ТОВ «ОЛТЕСТ», Сахно О.А. - к.т.н., заст. директора ТОВ «Енергоавтоматизація», Гречко В.С. - менеджер ТОВ «Автоформула», Скулін В.І.- директор ТОВ «Елмотехнології», Соколов С.Г. - керівник енергетичного напрямку ТОВ «Тотал Флюід Менеджмент», Запояско В.В. та Пустовий В.П. -керівники ТОВ «ЕЛІЗ», Бутко М.В. - приватний підприємець, Тупіс Л.В. - директор ТОВ «Моніторинг та сервіс енергетичного обладнання», Прудніков С.М. - головний фахівець ПРАТ «ЛьвівОРГРЕС», Базилевич М.В. - асистент Інституту енергетики НУ «Львівська політехніка», Шпак О.Л. - к.т.н., доцент Хмельницького НТУ та інші.

На основі заслуханих доповідей і їх обговорення учасники конференції зазначили:

  • завдання діагностування трансформаторів та іншого силового обладнання та трансформаторних олив необхідно вирішувати в межах концепції «цифрової підстанції», реалізація якої передбачає, у т.ч.: моніторинг режимів і умов роботи обладнання, прогнозування залишкового ресурсу обладнання, настання технічного обслуговування і ремонту «за станом обладнання».
    На цифровій ПС з розвиненими засобами обробки інформації, які надходять з MU, можливе здешевлення вартості діагностичної системи ПС;
  • широке впровадження систем моніторингу, які дозволяють відслідковувати стан обладнання. Пропонувати внесення змін до «Об’ємів та норм випробовування» та до СОУ по ХАРТ про можливість зниження, наприклад у 2 рази, частоти стандартних випробувань для таких випадків;
  • у зв’язку з критичністю ситуації щодо відсутності де факто нормативної бази на вимірювальні трансформатори струму та напруги в Україні -ДСТУ ІЕС 60044-1:2008 та ДСТУ ІЕС 60044-2:2008 з 01.01.2019 скасовані наказами ДП НЕК «Укренерго», замість них введені в дію ДСТУ Е№61869- 1:5 (п’ять частин), які не опубліковані, відсутні в Україні будь якою мовою, в тому числі, на мові оригіналу;
  • проблеми вибору, експлуатації та використання результатів вимірювання концентрацій розчинених газів приладами безперервного контролю, які встановлюються безпосередньо на працююче обладнання. Ці проблеми пов’язані з наступним: за останні 10 років кількість приладів безперервного контролю газів в Україні зросла з декількох одиниць до понад 100. Це прилади різних виробників, з різними технічними характеристиками, характеристиками точності. Підхід до результатів, що надаються приладами безперервного контролю стосовно дій з трансформаторним обладнанням, експлуатаційним персоналом приймається такий же, як і до результатів ХАРГ лабораторної хроматографії. При цьому іноді не враховуються суттєві відмінності точності, відтворюваності, збіжності результатів двох методів. Це призводить до помилкових висновків про дійсний стан обладнання, збільшує зайве навантаження на лабораторії, а головне не зменшує витрати на експлуатацію трансформаторного обладнання, як очікувалось;
  • незадовільний стан нормативних та методичних документів взагалі, та зокрема, документа з інтерпретації результатів аналізу розчинених в маслі газів, особливо стосовно приладів безперервного контролю розчинених газів. Чинний документ з інтерпретації результатів аналізу розчинених газів - СОУ-Н ЕЕ 46.501:2006, введено в дію у 2006 році і до цього часу не переглядався, хоча це мало бути зроблено ще у 2011 році. Темпи розвитку лабораторної техніки, методик, нових підходів останнім часом значно зросли, а тому деякі положення вказаного документа застаріли, а стосовно контролю розчинених газів майже відсутні. Проблема невідповідності нормативно-методичних документів в енергетиці України темпам розвитку та вимогам часу є загальною і з кожним роком не вирішується, а тільки поглиблюється;
  • в 2019 р. скасовано дію ГОСТ, які стосувались методів електромагнітних випробувань силових трансформаторів. Необхідно ініціювати перед Міністерством впровадження ДСТУ щодо забезпечення єдності вимірювань та діагностики силових трансформаторів. Ініціювати розробку методології та сучасних підходів в діагностиці СТ у разі відсутності чітких критеріїв оцінки стану СТ. Запропонувати проведення щорічних навчальних семінарів на базі сервісних діагностичних центрів України для відповідних фахівців;
  • вже традиційно учасники конференції підтвердили нагальність проблеми зміни підходів до проектування та експлуатації електричних мереж 6-35 кВ, а також необхідності впровадження нової техніки для більш надійної їх експлуатації;
  • цілий ряд пропозицій стосується необхідності своєчасного внесення змін в нормативні документи. Велика кількість документів своєчасно не переглядаються у відповідності з тими термінами, які в них вказано. Стан нормативних та методичних документів в енергетиці Україні, на думку учасників конференції, є одним з визначальних чинників стану і самої енергетики України. Втрати від користування неактуальними та технічно застарілими документами значно більші, ніж витрати на своєчасний перегляд теперішніх та розробку нових документів. Пропонується розглянути можливість створення бази з методології проведення вимірювань та діагностики електрообладнання та літератури, що наразі, є застарілою і не відповідає ні приладам, які використовуються, ні електрообладнанню, що діагностується;
  • необхідно рекомендувати Міненерговугіллю виробити чітку позицію щодо впровадження нових стандартів замість скасованих. Урахувати необхідність використання єдиної нормативної бази всіма підприємствами енергетики, а не вибирати стандарти кожен собі окремо, як це рекомендує Мінекономрозвитку та ДП «УкрНДНЦ». Необхідно враховувати, що скасовані ГОСТи наведено у відповідних розділах нормативних посилань десятків чинних нормативних документів енергетики України. Так, наприклад, в такому основоположному документі, як «Норми випробовування електрообладнання» (СОУ-Н ЕЕ 20.302:2007) наведені нечинні ГОСТи, які визначали методи вимірювань, випробовувань, параметри обладнання та матеріалів, і інше. Відсутність єдиних вимог до методів вимірювань, вимог до обладнання, та матеріалів робить неможливим використовувати єдині критерії оцінки в результаті вимірювань та гранично допустимі значення, вказані в зазначеному документі. Єдині критерії мають сенс лише у випадку, якщо і методи вимірювання єдині, а не кожен вибирає їх собі на власний розсуд. Таких прикладів умовно чинних документів, які з’явилися в результаті скасування ГОСТів, в Україні достатньо багато;
  • ДП «УкрНДНЦ» необхідно зробити переклад з англійської мови всіх стандартів МЕК енергетичної галузі, а саме:
    • класифікація (класи напруги) електричних мереж та вимоги стандартів до напруг випробувань, а також допустимі навантаження;
    • повітряні і кабельні ЛЕП;
    • силове обладнання (генератори, двигуни, силові трансформатори, вимірювальні трансформатори, вимикачі, обмежувачі перенапруг, роз’єднувачі, реактори, КРУ та КРУЕ середньої та високих напруг);
    • стандарти щодо чистого елегазу для силового обладнання і вимоги в процесі експлуатації (допустимі параметри елегазу);
    • засоби релейного захисту та ПАА;
    • засоби зв’язку в енергетиці;
    • вимоги щодо первинного і вторинного регулювання частоти і потужності блоків;
    • вимоги до ТБ і охорони праці в мережах 0,4 - 750 кВ.
  • звернути увагу на відсутність ДСТУ для матеріалів, які використовуються для ремонту маслонаповненого обладнання;
  • багато звернень стосується пропозицій керівникам підприємств брати більш активну участь у роботі наших аналогічних конференцій з метою покращення ефективності запропонованих новацій.

Вирішили:

  1. Рекомендувати Міненерговугіллю звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією створення робочої групи з розробки національної програми переходу на сучасні міжнародні стандарти в галузі енергетики з виділенням необхідного бюджетного фінансування для її роботи;
  2. До повного виконання Національної програми стандартизації по п.1 призупинити дію Постанови кабінету міністрів України від 09.12.2014р. №695.
  3. Рекомендувати Міненерговугіллю:
    3.1. Надати роботам з розробки та оновлення нормативно-методичної бази електроенергетики статус пріоритетних.
    3.2. Скласти план перегляду та розробки нормативних документів на найближчі два роки з відповідним фінансуванням.
    3.3. Розробити чіткі правила вибору фахового розробника нормативних документів та порядок їх узгодження.
    3.4. Провести роботу з перегляду теперішньої нормативної бази з експлуатації і діагностики електрообладнання відповідно до теперішніх вимог експлуатації.
  4. Через відсутність в стандартах МЕК мереж 35 кВ і вимог щодо силового обладнання 35 кВ повернути в дію стандарти ГОСТ, які стосуються всього, що пов’язано з мережами 35 кВ.
  5. Рекомендувати Міністерству видати наказ щодо заборони закупівлі будь-якого силового обладнання на 30 кВ для потреб ринку України в мережу 35 кВ.
  6. Внести пропозицію щодо використання вимірювальних трансформаторів виключно з масляною або маломасляною ізоляцією. Щодо вимикачів використання в класі напруги до 35 кВ виключно вакуумних вимикачів.
  7. Рекомендувати розробку програми впровадження в систему електропередач НЕК «Укренерго» керованих шунтуючих реакторів для найбільш економічного та ефективного способу компенсації реактивної потужності.
  8. Пришвидшити адаптацію європейських стандартів в Україні та розробку нормативних документів, які необхідні для повноцінного функціонування нової моделі ринку електроенергії.
  9. Вийти до відповідних Державних органів виконавчої влади з пропозицією розробки нормативної документації наступних тематик: розробка та виготовлення трансформаторного обладнання, метрологія, вимірювальні ТС, ТН та інші, системи безперервного контролю. Встановити норми на виконання системи газоаналізу та рекомендації дій для обслуговуючого персоналу.
  10. Рекомендувати Міненерговугіллю брати більш активну участь ' у підготовці та роботі майбутніх конференцій. Надати фінансову підтримку в проведенні наступних конференцій, як джерела отримання інформації та майданчика обміну досвідом середньої ланки інженерів-енергетиків.
  11. Зазначене Рішення Конференції довести до відома Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, розмістити на веб-сайті НТСЕУ і опублікувати у фахових журналах: «Енергетика та електрифікація», «Злектрические сети и системні», «Новини енергетики».

Головуючий:

Куцан Ю.Г.,
заступник директора ІПМЕ ім. Г.Є Пухова, заслужений енергетик України, докт. техн. наук, академік АТН України, член Правління НТСЕУ

Члени редакційної комісії:

Квицинський А. О.,
начальник департаменту НПЦР ОЕС України ДП НЕК «Укренерго», канд. техн. наук.

Бережний В.М.,
технічний директор НІЦ «ЗТЗ-СЕРВІС»

Спахі А.В.,
 керівник відділу автоматизованих систем ПрАТ «Запоріжтрансформатор»

Мота І.Д.,
заст. голови Львівської Регіональної НТСЕ України

За темою:

Програма науковопрактичної конференції

Експлуатація, діагностування, ремонт трансформаторів та іншого силового обладнання, діагностика трансформаторних олив