Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Цифрові підстанції як складова частина Smart Grid. Репортаж

Категорія: Публікації Опубліковано: П'ятниця, 22 листопада 2019 Автор: Ірина Мота
Цифрові підстанції як складова частина Smart Grid

28-31жовтня 2019 р. в Кам’янцю-Подільському відбулась науково-практична конференція «Цифрові підстанції як складова частина Smart Grid, перспективи впровадження в енергетичній галузі України. Новітні досягнення вітчизняних та зарубіжних виробників».

Організатори конференції - Наукова технічна спілка енергетиків та електротехніків України, упорядник Львівська Регіональна НТСЕУ за підтримки Міністерства енергетики та захисту довкілля України, НЕК «Укренерго», СIGRE – Україна, НУ «Львівська політехніка», Вінницького та Хмельницького НТУ.

Відкрив конференцію Ткаченко Олександр Дмитрович,. головний інспектор з експлуатації підстанцій і мереж – начальник відділу протиаварійної робот і технічного нагляду НЕК «Укренерго». Модератором конференції був Топонаров Юрій Миколайович, експерт «Експертної ради» при НЕК «Укренерго»

На конференції було заслухано майже 20 доповідей. Про перспективи розвитку цифрових підстанцій у майбутньому доповів Величко Сергій Васильович, провідний інженер НЕК «Укренерго».

Питання реконструкції електричних мереж та підстанцій на основі сучасних цифрових технологій озвучив представник Науково-технічної компанії «ЕНПАСЕЛЕКТРО» , заступник генерального директора з розвитку Гомонай Володимир Михайлович.

Про досвід роботи АББ у питанні технологій цифрової підстанції розповів Гончарук Олександр Федорович, менеджер з питань пристроїв РЗА ТОВ «АББ-ЛТД».

З великою увагою учасники конференції прослухали доповідь про рішення компанії GE для цифрових підстанцій та світовий досвід впровадження, а також про досвід впровадження цифрових підстанцій в Україні компанією GE, яку представив Мельник Володимир Ярославович, керівник сегменту автоматизації Представництва «ДЖІІ Грід ГМБХ».

Представник фірми фірми SEL (Schweitzer Engineering Laboratories) Ковальов Олександр розповів про пристрої релейного захисту і визначення місця пошкодження ПЛ на принципі стоячої хвилі і про рішення для цифрових підстанцій.

Доповідь «Інструменти для тестування цифрових підстанцій IEC61850 та системних випробувань РЗА» озвучив Малмигін Тимофій, регіональний представник компанії ОМІКРОН, також розповів про StationGuard – систему функціонального моніторингу кібербезпеки цифрових підстанцій IEC61850.

У засіданнях конференції взяли участь представники ТОВ «Тавріда-Електрік Дніпро» Комаров Костянтин Іванович, заступник директора та Деміщенко Микола Олександрович, керівник лабораторії, які розповіли про реклоузери, як базовий елемент Smart Grid, десятирічний досвід застосування в розподільчих мережах.

Презентацію «Досвід проектування систем Smart Grid в мережах 6-20 кВ» озвучив Гаврилюк Олександр Борисович, директор ТОВ «Корпорація Електропівденьмонтаж».

Загоруйко Сергій Петрович, технічний директор ПП НВП «Промавтоматика» доповів про рішення для цифрових енергооб’єктів від ПП НВФ «Київприлад».

Колектив науковців НУ «Львівської політехніки» під керівництвом к.т.н. , доцента Сабадаша Ігоря Олександровича, доповіли про розробки Інституту Мікропроцесорних Систем Керування Об’єктами Електроенергетики, розповіли про досягнення та впровадження пристроїв «Альтра» та «Міні Альтра» на підприємствах обленерго та промисловості України ( діагностування стану ізоляції та захисту приєднань за ОЗЗ електричних об’єктів, реєстрації координат режиму об’єктів електроенергетичних систем, діагностування стану контакторів пристроїв РПН трансформаторів), а професор Рубаненко Олександр Євгенович Вінницького НТУ доповів про підготовку студентів до праці на цифрових підстанціях в задачах концепцій SMART GRID.

З великою увагою учасники конференції прослухали презентацію Шпака Олександра Леонідовича, к.т.н., Хмельницького НТУ, який був протягом 20 років керівником ПАТ «Хмельницькобленерго». Він розповів про досвід впровадження цифрових підстанцій Фірми NR Electric, (Китай) у світі. І зокрема, про будівництво закритої ПС 110/10 кВ «Прибузька» АТ «Хмельницькобленерго» за стандартами МЕК 61850, з КРУЕ-110 кВ, яка успішно працює без збоїв уже майже чотири роки.

30 жовтня учасники конференції відвідали цю підстанції, де ознайомились з її роботою. Ігор Вікторович Бальзан, головний інженер Департаменту ВЕМ АТ «Хмельницькобленерго» та його колега Сергій Сергійович Солончук, начальник служби підстанцій підприємства відповіли на всі питання, що виникали у учасників конференції. Усіх вразили компоновочні рішення ПС, великий об’єм інформації, які надає SCADA для обслуговуючого персоналу та диспетчеру, оригінальне рішення активної оперативної мнемосхеми ПС на базі елементів Житомирського заводу «Промавтоматика», чистота і доглянутість, а також благоустрій території ПС, що, до речі, розміщена у центрі м. Хмельницького.

Висловлюємо Всім, хто долучився до проведення конференції, вдячність і підтримку.

Ірина Мота, заступник голови Львівської регіональної НТСЕУ

За темою:

Цифрові підстанції як складова частина Smart Grid

Програма науково-практичної конференції