Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Термінове і комплексне вирішення проблем в енергетиці – це питання національної безпеки

Категорія: Публікації Опубліковано: Неділя, 03 травня 2020 Автор: НТСЕУ
Ольга Буславець

Інтерв’ю т.в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольги Буславець телеканалу «Інтер»

- Ви особисто погоджуєтеся з тим, що в нашій енергетиці дійсно кризовий стан? Чи справді це загрожує віяловими відключеннями електроенергії? Деякі експерти вже лякають цим споживачів. І як виходити з цієї ситуації?

Дійсно, на сьогодні енергетична галузь переживає найбільші кризові явища за всю історію України. І, звичайно, термінове і комплексне вирішення проблем в енергетиці – це питання національної безпеки.

Чому так сталось? Минулого року, 1 липня, розпочала роботу нова модель ринку. І, на жаль, з перших місяців були адміністративні втручання в ці ринкові умови. Відкриття імпорту електричної енергії восени з Білорусі і з Російської Федерації за двосторонніми договорами призвело до того, що ціна не електричну енергію значно впала і не покривала вже собівартість її вироблення вітчизняною генерацією.

Що було наслідком в подальшому? Немає збуту для нашого вугілля. Внаслідок пандемії ця ситуація загострилась іще більше. 95% вугільних підприємств на сьогодні зупинені, тому що склади переобтяжені вугіллям, його збуту немає.

Відповідно, треба було приймати термінові рішення. Першим кроком було необхідно зробити реальний Прогнозний енергетичний баланс, який би враховував значне скорочення споживання і відповідне зменшення виробництва електричної енергії для того, щоб надати можливість працювати всій генерації і використовувати в тому числі вугілля.

Що ми зробили? Було розроблено і прийнято разом зі всіма учасниками генерації, системним оператором «Укренерго» Прогнозний баланс. Він міністерством затверджений і підтриманий Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем і Президентом України Володимиром Зеленським. Це була відправна точка для подальших дій. Ми вже розробили план антикризових заходів для того, щоб у подальшому збалансувати енергетичну галузь.

Тому я хочу заспокоїти: не буде ніяких віялових відключень. Уряд і Міністерство тримають ситуацію під контролем і не допустять, щоб в українців не було світла.

- Дякую, що заспокоїли наших телеглядачів, розвіяли цей міф і ці спекуляції. А що у нас на АЕС зараз відбувається? Чому доводиться відключати блоки АЕС? Наскільки це безпечно для країни? І чи не в результаті «Енергоатом»?

В Україні працюють 15 атомних блоків. Взагалі взимку здійснюються ремонти 4-5 блоків, влітку, коли зменшується сезонне споживання, ще додатково виходять блоки атомних станцій. І це зазвичай нормально, коли працюють 8, або 10 взимку блоків. Це – стала практика. Це – нормально. Тому що блоки потрібно ремонтувати, перезавантажувати паливо і таке інше.

Сьогодні, як я вже сказала, значно зменшилось споживання. Наша енергосистема побудована таким чином, що має різну генерацію. «Енергоатом», атомні блоки – це базова потужність, тобто вони працюють з рівним навантаженням і балансувати систему ними технічно неможливо і вкрай небезпечно.

Балансові потужності в нашій енергосистемі – це гідроелектростанції. Але, на жаль, ми переживаємо найбільш маловодний рік, ви знаєте, яка була зима, і у нас дуже мало води. Тому альтернативна генерація, яка може балансувати систему, – це теплова генерація. І баланс був побудований таким чином, щоб забезпечити безпеку постачання нашим споживачам електричної енергії.

У цей час атомна генерація зможе зробити відповідні ремонти своїх блоків, які відкладались у попередні роки, що дозволить забезпечити їхню безпеку. «Енергоатомом» ця ситуація, звичайно, була підтримана, тому що вони розуміють свою відповідальність за безпеку експлуатації атомних блоків.

- Зрозуміло. А що з вугільною галуззю буде? Поки що в ній повний бардак, не побоюсь цього слова, вже не перший рік. Я маю на увазі затримки зарплатні шахтарям, шахти, які закриваються. Чи є у вас уже якісь готові рішення, які ви можете запропонувати для відновлення цієї галузі?

Вугільна галузь дуже пов’язана з енергетичною галуззю, тому що теплова генерація і теплоенергоцентралі є тими підприємствами, які використовують вугілля. Заходи, які ми напрацювали і вже презентували на Антикризовому штабі, були схвалені, і ми будемо виконувати їх найближчим часом.

Ці заходи спрямовані на те, щоб збалансувати електроенергетичну галузь, і вже, як наслідок, буде оздоровлено і вугільну галузь, що дозволить найближчим часом шахтарям повернутись до роботи, виконувати її і отримувати кошти за вироблену продукцію.

- Пані Ольго, що буде з так званим «зеленим тарифом»? Поки що за нього, за енергію вітру і сонця, доводиться сплачувати більше, ніж, скажімо, за енергію того ж «Енергоатому». Як надалі буде регулюватися це тарифне питання?

По-перше, я б хотіла глядачам і вам сказати, що некоректно порівнювати тариф на альтернативну енергетику, сонце, вітер і традиційну атомну, яка була побудована ще за радянських часів. Тим більше, що у сьогоднішньому тарифі і ціні на атомну генерацію не врахована ціна на виведення з експлуатації атомних блоків, що буде в нас вже в найближчому майбутньому поступово відбуватися. Ці витрати потрібно буде все ж таки найближчим часом враховувати в тарифі.

Що стосується «зеленого тарифу». Хочу нагадати, що «зелений тариф» був зафіксований законодавством для того, щоб дати можливість інвестувати в «чисту» енергію. Це – світовий тренд. Але дійсно, на сьогодні тариф дуже завеликий, і наша національна економіка не може сплачувати таку велику ціну, а енергетична система – технічно не спроможна її інтегрувати з забезпеченням безпеки постачання.

Тому це питання потрібно було вирішувати ще минулого року. На жаль, останнім часом дуже довго спілкувались з інвесторами, тривали дискусії, і інвестори не розуміли, яким саме чином будуть працювати далі і розвивати цю галузь. Ця дискусія вже триває більше шести місяців. Найближчим часом під головуванням Прем’єр-міністра ми обов’язково зберемо інвесторів і будемо готові дійти кінцевого результату цих перемовин, укласти меморандум, який потім ляже в основу закону, який ми будемо пропонувати нашим народним депутатам прийняти.

Що там буде? Звичайно, це зменшення «зеленого тарифу», обов’язкова фінансова відповідальність за небаланси. Нам на сьогодні потрібно зупинити нове будівництво «сонця» і «вітру» за «зеленого тарифом» і перейти на аукціонну модель підтримки, яка була прийнята минулого року законодавством і яка себе дуже добре показала в інших країнах. Це надасть можливість знизити вартість «чистої»енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, і в безпечний спосіб інтегрувати її в енергосистему.

Мінекоенерго