Огляд пресиІнформаційно-аналітичні випуски НТСЕУ про стан та перспективи паливно-енергетичного комплексу України

forumЯк уникнути типових помилок за проєктування та монтажу фундаментних уземлювачів. 15.09.2023 11:00

5EXX Міжнародний енергетичний бізнес форум «5Е»

17-19 жовтня 2023 року

Міжнародний день безпеки за блискавок

Категорія: Публікації Опубліковано: Середа, 28 червня 2023 Автор: НТСЕУ
Міжнародний день безпеки за блискавок

З кожним роком все більше країн світу приєднуються 28 червня до відзначення Міжнародного дня безпеки за блискавок (International Lightning Safety Day).

Спалахи блискавок відбуваються як над великими містами та промзонами, так і у сільській місцевості та на туристичних теренах. Блискавки завдають людям непоправних ушкоджень нервової системи та, за гірших випадків, становлять смертельну небезпеку. Якщо у індустріально розвинених країнах вони вражають людей під час відпочинку та занять спортом, то у нас страждають ті, хто продовжує знаходитися просто неба під час грози за виконання повсякденної роботи. Дієвий внесок у захищеність від блискавок своїх громадян роблять у тих країнах, де служби надзвичайних ситуацій, мас-медіа та блогери спираються у своїх дповідомленнях на науково перевірені поради щодо особистої безпеки. Чого варті лише хибні поради стерегтися мобільних телефонів під час грози, які продовжують поширювати навіть регіональні відділення ДСНС України! Система грозпеленгації, яка працює в Україні від 2016 р, спроможна заздалегіь попереджувати про наближення гроз, але цю можливість досі не використовують.

Наражаються на ризики грозових пошкоджень також житлові будинки та громадські споруди, технологічні комплекси, транспортна інфраструктура, історичні та архітектурні пам’ятки. Під питанням знаходиться справність систем блискавкозахисту численних будівель (споруд), які, за діючими в Україні гармонізованими стандартами, підлягають регулярному огляду та обслуговуванню. Добре відома нашим енергетикам проблема уражень блискавками повітряних ліній електропередач усіх рівнів напруги. У ГС “СІГРЕ-УКРАЇНА”, яка входить до складу Міжнародної Ради з великих електричних систем CIGRE, працює Робоча група «Блискавкозахист». Також і Український комітет захисту від блискавки, створений 2015 р. при ГО «НТСЕУ» об’єднує провідних вчених та спеціалістів, які готові надати допомогу у надійному захисті людей та майна від грозових небезпек.

Блискавки становлять загрозу також цифровізації України, оскільки саме електронні пристрої є гранично уразливими до потужних сплесків струму, які виникають підчас гроз. Тому, за прикладом індустріально розвинених країн, Україні належить поширити застосування перевірених технологій захисту електронного обладнання, які містяться у стандартах, гармонізованих з міжнародними та європейськими, які невідворотно замінюють нормативи радянської доби.

Закликаємо вас сприяти відзначенню 28 червня в Україні Міжнародного дня безпеки за блискавок.

Голова Правління НТСЕУ
Юрій Бондаренко

Голова Українського комітету захисту від блискавки
Євген Баранник